Flensborgsamlingen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
redirect
 
Inge-h (diskussion | bidrag)
Flensborgsamlingen
Linje 1: Linje 1:
'''Flensborgsamlingen''' var en samling af oldsager som blev fundet i første halvdel af 1800-tallet i [[Angel]], [[Sundeved]], [[Als]], [[Ærø]] og det øvrige Sønderjylland. De betydeligste elementer i samlingen var mosefunde fra [[Torsbjerg Mose]] og [[Nydam Mose]] (herunder [[Nydambåden]]).
#REDIRECT [[Conrad Engelhardt]]

Arkæologen [[Conrad Engelhardt]] spillede en afgørende rolle for samlingen i perioden 1852 til 1864. Samlingen havde til huse i [[Flensborg|Flensborgs]] lærdeskole (''Det gamle Gymnasium''). Efter [[2. Slesvigske Krig|krigen i 1864]] blev Flensborgsamlingen en brik i det politiske spil mellem danskerne og tykserne. Engehardt forsøgte at sikre samlingen som fortsat dansk ejendom, men måtte udlevere den største del af samlingen til tyskerne i 1868. Efter den 1. og 2. verdenskrig søgtes forgæves samlingen tilbageleveret til Danmark. Idag obevares den største del af Flensborgsamlingen i det arkæologiske museum på [[Gottorp Slot]] i [[Slesvig by]].

==Litteratur==
*''Politikens bog om Danmarks oldtid'', København 2002

==Eksterne henvisninger==
*[http://www.graenseforeningen.dk/artikel/21395 Om Flensborgsamlingen]

[[Kategori:Flensborg]] [[Kategori:Museer]] [[Kategori:Museer]]

Versionen fra 13. sep. 2007, 22:41

Flensborgsamlingen var en samling af oldsager som blev fundet i første halvdel af 1800-tallet i Angel, Sundeved, Als, Ærø og det øvrige Sønderjylland. De betydeligste elementer i samlingen var mosefunde fra Torsbjerg Mose og Nydam Mose (herunder Nydambåden).

Arkæologen Conrad Engelhardt spillede en afgørende rolle for samlingen i perioden 1852 til 1864. Samlingen havde til huse i Flensborgs lærdeskole (Det gamle Gymnasium). Efter krigen i 1864 blev Flensborgsamlingen en brik i det politiske spil mellem danskerne og tykserne. Engehardt forsøgte at sikre samlingen som fortsat dansk ejendom, men måtte udlevere den største del af samlingen til tyskerne i 1868. Efter den 1. og 2. verdenskrig søgtes forgæves samlingen tilbageleveret til Danmark. Idag obevares den største del af Flensborgsamlingen i det arkæologiske museum på Gottorp Slot i Slesvig by.

Litteratur

  • Politikens bog om Danmarks oldtid, København 2002

Eksterne henvisninger