Forskel mellem versioner af "Sygepleje"

Spring til navigation Spring til søgning
472 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
Enkelte mindre rettelser og tilføjelser
(wiki')
m (Enkelte mindre rettelser og tilføjelser)
'''Sygepleje''' er, som ordet siger, kunsten at pleje de(n) [[patient|syge]]. Dette er gennem alle tider (frem til og med i dag) blevet varetaget af enhver, der har kunnet yde assistance til en syg eller tilskadekommen. Typisk er dette hverv tilfaldet husstandens [[kvinde]]r, om end man gennem tiden også har kunnet hente hjælp hos alt fra kloge koner til [[munk]]e og [[nonne]]r. Indtil for relativt nylig blev evnen til at yde sygepleje anset, i den vestlige verden, som værende en medfødt, kvindelig evne; det var ikke nødvendigvis noget, kvinder skulle oplæres i, da det lå i deres natur. ITil nyerevisse tidtider har [[sygeplejerske]]r etableretman sigendda somhaft selvstændigthodninger fagtil, om endat sygepleje reelt''udelukkende'' stadig kan siges at udføres af enhver, der plejervar en syg,kvindelig f.eks. moderenegenskab, derog plejersåledes sit syge barn. Sygeplejeopgaver i Sundhedssektoren i dag udføres af mange forskellige faggruppernoget, som foruden sygeplejersker tæller [[social- og sundhedshjælpermand|mænd]]e ogvar [[social-ude ogaf sundhedsassistent|-assistenter]],stand [[sygehjælper]]etil m.flat udføre.
 
I nyere tid har [[sygeplejerske]]r etableret sig som selvstændigt fag, om end sygepleje reelt stadig kan siges at udføres af enhver, der plejer en syg, f.eks. moderen, der plejer sit syge barn. Sygeplejeopgaver i Sundhedssektoren i dag udføres af mange forskellige faggrupper, som foruden sygeplejersker tæller [[social- og sundhedshjælper]]e og [[social- og sundhedsassistent|-assistenter]], [[sygehjælper]]e m.fl.
 
I dag associeres sygepleje ofte med [[omsorg]]; de to ord opfattes ikke sjældent som [[synonymer]]. Dette er imidlertid ikke en korrekt tolkning; sygepleje er mere end omsorg, ligesom omsorg er mere end sygepleje. Alt efter hvilken [[sygeplejeteoretiker|sygeplejeteoretisk]] vinkel, man ser det fra, kan sygepleje have mange forskellige [[aspekt]]er, herunder praktiske, mellem-menneskelige, omsorgsmæssige, relationelle, organisatoriske, koordinerende, ledelsesmæssige og forebyggende aspekter.
 
Sygepleje må adskilles fra lægegerningen. En [[læge]]s primære funktion er at helbrede den syge eller tilskadekomne, mens sygeplejerskens primære funktion er at pleje og yde [[omsorg]] før, under og efter behandling finder sted. Populært kan det siges, at lægens gerning ophører med fraværet af [[sygdom]], mens sygeplejen dækker alle de aspekter af menneskets eksistens, hvor patienten (eller dennes pårørende/omgivelser) har brug for støtte eller hjælp; således kan sygepleje fokusere på meget andet end sygdom.
 
[[Kategori:Sundhedsvæsen]]
17.772

redigeringer

Navigationsmenu