Hardangervidda nationalpark: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Thijs!bot, fjerner ændringer fra 83.93.74.135 (bidrag)
Ken123BOT (diskussion | bidrag)
Linje 22: Linje 22:


[[ca:Hardangervidda]]
[[ca:Hardangervidda]]
[[cs:Národní park Hardangervidda]]
[[cs:Hardangervidda nasjonalpark]]
[[de:Hardangervidda]]
[[de:Hardangervidda]]
[[en:Hardangervidda]]
[[en:Hardangervidda]]

Versionen fra 28. sep. 2007, 12:10

Hardangervidda er et naturområde i Buskerud, Telemark og Hordaland fylker. Området strækker sig fra Røldal i Odda kommune i syd til Finsedalen ved Bergensbanen i nord. Hardangervidda ligger generelt i en højde af 1100–1200 moh. Men i nord hæver Hardangerjøkulen sig til næsten 1900 moh, og i syd når Nupsegga ved Røldal op til 1674 moh.

Af Hardangervidda er 3422 km² beskyttet som Norges største nationalpark. Parken, som blev oprettet i 1981, strækker sig fra Numedal og Uvdal i øst og Røvelseggi i Ullensvang i vest.

Nationalparken repræsenterer et særlig værdifuldt højfjeldsområde. Den er vigtig som tilholdssted for Europas største vilde stamme af rensdyr og er den sydligste udpost for fjeldræv, sneugle og mange andre arter af arktiske planter og dyr. Nationalparken er også kendt for sine talrige søer og elve med god fangst af fjeldørred.

Hardangervidda er et populært turmål for mange, og Den Norske Turistforening (DNT) har mange turisthytter der. Noget, som er populært i påsken, er at gå fra hytte til hytte på Hardangervidda.

Hårteigen

Hardengerviddas højeste punkt er Sandfloeggi som er 1721 moh. Andre toppe er Hårteigen, 1690 moh, Nupsegga, 1674 moh og Solfonn, 1674 moh.

Eksterne henvisninger