Christoffer Gabel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: en:Christoffer Gabel
m kat
Linje 23: Linje 23:
*http://www.danskefilm.dk/ (søg derefter på Gøngehøvdingen (1961).
*http://www.danskefilm.dk/ (søg derefter på Gøngehøvdingen (1961).


[[Kategori:Danskere i 1600-tallet]]
[[Kategori: Danskere i 1600-tallet|Gabel, Christoffer]]
[[Kategori:Danmarkshistoriens personer|Gabel, Christoffer]]
[[Kategori: Danmarkshistoriens personer|Gabel, Christoffer]]
[[Kategori: Født i 1617|Gabel, Christoffer]]
[[Kategori: Død i 1673|Gabel, Christoffer]]


[[de:Christoffer von Gabel]]
[[de:Christoffer von Gabel]]

Versionen fra 21. okt. 2007, 13:37

Christoffer Gabel (6. august 1617 i Glückstadt - 13. oktober 1673 på sit palæ på Færøerne). Han var den ældste søn af købmand Waldemar Gabel og Anna von Horn og han arvede sin faders købmandsstatus efter begge forældre omkom i 1641. Christoffer blev i slutningen af Trediveårskrigen udnævnt til kongelig proviantmester ved det Brandenburgske Hof. I 1643 blev Christoffer gift med komtesse Anna Cathrine af Slesvig og sammen fik de arving Frederik Gabel i 1645. I starten af 1650'erne drog han til Danmark for at søge en bedre lykke og kom hurtigt i Kong Frederik 3.s gunst. Med få midler blev Gabel udnævnt til adelsmand og Lensmand af Færøerne, som han fik overdraget i 1655.

Gabel blev kort før Karl Gustav-krigen (1657-1660), udnævnt til Kgl. Rådgiver og under krigen var han med som forhandler på danskens vegne under Freden i Roskilde. Da Enevælden trådte i kræft blev Gabel efter tro tjeneste udnævnt til Gehejmeskriver, Stats- og kammerherre i den danske adel samt Statholder i København. Christoffers karriere blev ved med at stige, indtil i 1667 hvor hans kone Anna dør under en jagt nær Rekinde. Men det skulle ikke helt standse Gabels fremgang og da han allierede sig med rigets mægtigste mænd Hans Schack, Greve af Schackenborg og Johan Christoffer Kørbitz, Amtmand i Roskilde blev Gabel selv den mægtigste mand i Riget næsten endnu mere magtfuld end selve Kongen. Han blev elsker med borgmesterdatteren Christina von Büchloew i 1669 og med hende fik han to uægte børn.

Da Kong Frederik 3. døde i 1670, kom Gabel hurtigt i Dronning Sophie Amalies unåde og han fik frataget alle sine politiske titler, undtagen sin adelstitel som lensmand af Færøerne. Gabel levede sine sidste år på sit palæ på Færøerne og nød sin sidste livstid med at pine de stakkels bønder, indtil han i 1673 døde blot 56 år gammel. Hans ældste søn Frederik overtog sin faders titel og fik hurtigt genvundet Gabel familiens storhedstid inden for politik.

Gabels børn med Anna Cathrine:

Gabels børn med Christina von Büchloew:

Christoffer Gabel havde stor politisk magt og var derfor en meget mægtig mand, så derfor er han også kommet med i film der omhandler Danmark i 1650'erne. I filmen Gøngehøvdingen (1961) spilles Christoffer Gabel af Freddy Koch, og i Tv-serien Gøngehøvdingen (1992) spilles han af Søren Rode.

Kilder: