Sveton: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: cy:Suetonius
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: no:Sveton
Linje 32: Linje 32:
[[lt:Gajus Svetonijus Trankvilas]]
[[lt:Gajus Svetonijus Trankvilas]]
[[nl:Gaius Suetonius Tranquillus]]
[[nl:Gaius Suetonius Tranquillus]]
[[no:Gaius Suetonius Tranquillus]]
[[no:Sveton]]
[[pl:Swetoniusz]]
[[pl:Swetoniusz]]
[[pt:Suetónio]]
[[pt:Suetónio]]

Versionen fra 25. okt. 2007, 07:54

Sveton (Gaius Svetonius Tranquilius) (c. 70 e.v.t - efter 130 e.v.t.) var en romersk embedsmand, sprogforsker og antikvar, er bedst kendt for sit værk Om Cæsarernes liv (De vita Caesarum). Sveton var af ridderstand og besad forskellige sekretærstillinger i toppen af den kejserlige administration, Sveton var bla. en del af Plinius den Yngres stab, da han var proconsul i Pontus. Bortset fra få fragmenter fra hans omfangsrige forfatterskab er kun biografien om de tolv kejsere fra Cæsar til Domitian bevaret til i dag.

Værket

Hver af Svetons biografier over de tolv kejsere er opdelt tematisk, dvs. de består af afsnit som beskriver henholdsvis kejserens dyder og laster, hans spise og seksualvaner, hans humor osv., men modsat andre antikke forfattere, som fx Plutark udleder Sveton ikke nogen moraliserende konklusioner om personen i sit portræt. Beskrivelserne følger heller ikke et kronologisk mønster og de politiske aspekter i kejserens liv er næsten helt fraværende i Svetons skildring, det betyder at dette er en yderst problematisk kilde til den tidlige kejsertids politiske historie, men er omvendt en god mentalitetshistorisk kilde til den romerske overklasse.

Værket, De vita Caesarum, er næsten bevaret i sin helhed, kun de første dele, som omhandler Cæsars oprindelse og barndom mangler.

Eksterne link