Blokfløjte: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Louperibot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fy:Blokfluit
Linje 45: Linje 45:
[[zh:直笛]]
[[zh:直笛]]
[[zh-yue:牧童笛]]
[[zh-yue:牧童笛]]

Blokfløjter findes i otte autoriserede størrelser:
Garklein stemt i c'''
Sopranino stemt i f''
Sopran stemt i c''
Alt stemt i f'
Tenor stemt i c'
Bas stemt i f
Kontrabas stemt i C
Subbas stemt i F

Versionen fra 6. nov. 2007, 23:01

Blokfløjten er et træblæserinstrument og en fløjtetype. Der findes mange forskellige størrelser af blokfløjter som har forskellige rækkevidder.

Instrumentet spilles ved at blæse ind i hullet i toppen og dække et forskelligt antal huller for at få forskellige tonehøjder. Grebene er de samme for langt de fleste fløjter, men grundet forskellige traditioner har visse blokfløjter varierende greb. Den mest almindelige variation er (på sopranblokfløjten) tonen f.

Blokfløjten var især populær i barokken, hvor blandt andre Telemann, Vivaldi og Bach har skrevet musik for denne. I senere stilperioder har især tværfløjten taget over, idet der på den er muilhed for at spille blandt andet hurtigere og kraftigere.

Det er meget normalt for begyndere i den musiske verden at spille blokfløjte, da beherskelsen af instrumentet er forholdsvis enkel og danner basis for en række andre instrumenter.

Fløjten består oftest af et hovedstykke, en krop og en ende. Delene kan skilles ad.


Se også

Michala Petri kendt dansk blokfløjtespiller.

Blokfløjter findes i otte autoriserede størrelser: Garklein stemt i c Sopranino stemt i f Sopran stemt i c Alt stemt i f' Tenor stemt i c' Bas stemt i f Kontrabas stemt i C Subbas stemt i F