2. Balkankrig: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Enkelte rettelser
3. Balkankrig ind
Linje 9: Linje 9:
Denne uenighed førte til, at 2. Balkankrig udbrød den [[3. februar]] [[1913]], og krigen varede til den [[23. april]] 1913 og bragte ikke nogen løsning på landenes uenighed.
Denne uenighed førte til, at 2. Balkankrig udbrød den [[3. februar]] [[1913]], og krigen varede til den [[23. april]] 1913 og bragte ikke nogen løsning på landenes uenighed.


== Se også ==
== "3. Balkankrig" ==
Fordi [[Grækenland]], [[Serbien]] og [[Bulgarien]] stadigvæk ikke kunne være enige om delingen af [[Makedonien]], indgik Serbien og Grækenland i starten af juni [[1913]] en hemmelig aftale om at gå sammen mod Bulgarien.<br>
[[3. Balkankrig]]
Bulgarien havde de samme intentioner og fik hjælp fra [[Østrig-Ungarn]] og den [[30. juni]] [[1913]] angreb Bulgarien den serbiske og græske arme i den sydøstlige Makedonien, men den officielle start på den 3. Balkankrig som blev udkæmpet på Makedonsk territorium og som definitivt delte Makedonien i tre dele mellem Grækenland, Serbien og Bulgarien, varede fra den [[7. juli]] [[1913]] til den [[10. august]] [[1913]] hvor der blev underskrevet fredsaftale i [[Bukarest]].

Officielt regnes den 2. og den 3. Balkankrig som den [[2. Balkankrig]], mens befolkningen i [[Makedonien]] (og på [[Balkan]]) har delt den i 2. og 3. Balkankrig på grund af den korte våbenstilstand mellem disse 2 krige.






Versionen fra 9. nov. 2007, 23:57

Den 2. Balkankrig

Efter afslutningen af den 1. Balkankrig var de allierede ikke tilfredse med den måde, hvorpå Makedonien blev delt. Bulgarien overtog den mindste del af Makedonien i løbet af krigen og ønskede, at Serbien skulle korrigere sine grænser. Serbien fik ikke adgang til den Adriaterhavet, fordi den albanske stat blev dannet og forlangte derfor en del af det makedonske territorium, som var under bulgarsk okkupation.

Serbien havde herredømmet over Vardar-dalen og ønskede ikke at dele eller afgive den til Bulgarien.

Grækenland ønskede at besidde den østlige del af Ægæisk Makedonien og ønskede speciel anerkendelse af de græske rettigheder i det nuværende Thessaloniki, som var under bulgarsk og græsk kontrol.

Denne uenighed førte til, at 2. Balkankrig udbrød den 3. februar 1913, og krigen varede til den 23. april 1913 og bragte ikke nogen løsning på landenes uenighed.

"3. Balkankrig"

Fordi Grækenland, Serbien og Bulgarien stadigvæk ikke kunne være enige om delingen af Makedonien, indgik Serbien og Grækenland i starten af juni 1913 en hemmelig aftale om at gå sammen mod Bulgarien.
Bulgarien havde de samme intentioner og fik hjælp fra Østrig-Ungarn og den 30. juni 1913 angreb Bulgarien den serbiske og græske arme i den sydøstlige Makedonien, men den officielle start på den 3. Balkankrig som blev udkæmpet på Makedonsk territorium og som definitivt delte Makedonien i tre dele mellem Grækenland, Serbien og Bulgarien, varede fra den 7. juli 1913 til den 10. august 1913 hvor der blev underskrevet fredsaftale i Bukarest.

Officielt regnes den 2. og den 3. Balkankrig som den 2. Balkankrig, mens befolkningen i Makedonien (og på Balkan) har delt den i 2. og 3. Balkankrig på grund af den korte våbenstilstand mellem disse 2 krige.


Kilde

Istorija za III klas Gimnazija og Istorija za IV klas Gimnazija (makedonske skolebøger)