Forskel mellem versioner af "Råjord"

Spring til navigation Spring til søgning
28 bytes tilføjet ,  for 17 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m (tilføjet reolpløjning)
m
I tiden indtil opdyrkningen af landet blev indledt i [[yngre stenalder]] var denne oprindelige overflade blevet dækket af et betydeligt lag [[overjord]], som var opstået gennem årtusinders skovdækning.
 
Først udpiningen af Vestjylland omkring år 0 førte til, at råjorden igen lå blottet. Det gav plads for den kulturskabte [[vegetation]], som kaldes [[hede]]. Og først med de dybtgående, traktortrukne[[traktor]]trukne [[plov]]e, som bruges i dag, hentes råjorden af og til frem i lyset igen.
 
Råjorden består af de blandede eller sorterede [[jordpartikler]], som lå der før planter og dyr fandt egnede [[niche]]r og indledte [[succession]]en frem mod [[klimaks]]-[[vegetation]]en: [[urskov]]. Råjorden bestemmer jordbundstypen, for selv om dyrkningslaget indeholder meget organisk stof, så er det først og fremmest råjorden der sætter betingelserne i jordbunden. En råjord med et højt indhold af sand vil fremkalde en jordbund af typen "sandjord", mens en lerholdig råjord giver en jordbund af typen "lerjord".
==Se også==
*[[Reolpløjning]]
*[[Sten og jordtyper]]
108.637

redigeringer

Navigationsmenu