Avernakø: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
links
tilføjelser + links
Linje 1: Linje 1:
'''Avernakø''' er en ø i det [[Sydfynske Øhav]]. Øen dækker et areal på 5,9 km² og er en del af [[Faaborg-Midtfyn Kommune]].
'''Avernakø''' er en ø i det [[Sydfynske Øhav]]. Øen dækker et areal på 5,9 km² og er en del af [[Faaborg-Midtfyn Kommune]]. Avernakø er karakteristisk med den langstrakte form og det stærkt kuperede terræn. Øen er ca. 8 km lang og har 110 indbyggere ([[2006]]).
Avernakø er karakteristisk med den langstrakte form og det stærkt kuperede terræn. Øen er ca. 8 km lang og har 110 indbyggere ([[2006]]).


Øen der oprindeligt hed Ar-nache, ( A -ørn, nache-nakke/sted: "Hvor ørnen bor) var indtil [[1937]] to øer, dog forbundet ved et ca. 700 meter langt drej mellem Avernak og Korshavn. Mange mennesker har før i tiden lidt druknedøden, når de ville forcere drejet i stormvejr. Under den økonomiske krise i [[1930]]erne, blev der som led i beskæftigelsesarbejdet anlagt en dæmning mellem de to øer og dermed en sikker farbar vej.
Øen der oprindeligt hed ''Ar-nache'', (A-ørn, nache-nakke/sted: "Hvor ørnen bor) var indtil [[1937]] to øer, dog forbundet ved et ca. 700 meter langt [[drej]] mellem Avernak og [[Korshavn]]. Mange mennesker har før i tiden lidt druknedøden, når de ville forcere drejet i stormvejr. Under den økonomiske krise i [[1930'erne]], blev der som led i beskæftigelsesarbejdet anlagt en [[dæmning]] mellem de to øer og dermed en sikker farbar vej.


Landskabet på Avernakø har igennem historien været præget af mindre [[landbrug]] med små marker og talrige vandhuller. Efter at de mange små kvægbrug forsvandt, blev markdriften overvejende med kornproduktion.
Landskabet på Avernakø har igennem historien været præget af mindre [[landbrug]] med små marker og talrige vandhuller. Efter at de mange små kvægbrug forsvandt, blev markdriften overvejende ændret til kornproduktion.


Gennem de seneste år er der især kommet flere børnefamilier til. Avernakø skole er nedlagt, og øens børn må derfor sejle med færgen over til i skolen på [[Lyø]].
Gennem de seneste år er der især kommet flere børnefamilier til. Avernakø skole er dog nedlagt, og øens børn må derfor sejle med færgen til i skolen på [[Lyø]].


Avernakø Kirke var oprindelig et bindingsværkshus af [[munkesten]] og marksten. Opført ca. [[1600]]. I 1631 til ca. 1670 gennemførtes en større ombygning af kirken. I 1876 fik kirken sin nuværende form med klokketårn. I [[1913]] overgik kirken fra Hvidkilde til Avernakø menighed. To malmstager på alteret er de ældste genstande, der stod i den oprindelige trækirke. Maleriet på altertavlen er en kopi af Tizians ” Skattens Mønt”. Se Avernakøs historie på øens hjemmeside.
Avernakø Kirke var oprindelig et bindingsværkshus af [[munkesten]] og marksten. Opført ca. [[1600]]. I 1631 til ca. 1670 gennemførtes en større ombygning af kirken, og i [[1876]] fik kirken sin nuværende form med klokketårn. I [[1913]] overgik kirken fra Hvidkilde til Avernakø menighed. To malmstager på alteret er de ældste genstande, der stod i den oprindelige trækirke. Maleriet på altertavlen er en kopi af [[Tizian]]s ''Skattens Mønt''. Læs mere om Avernakøs historie på øens hjemmeside <ref>http://www.avernak.dk/</ref>.


Avernakø er kendt for at have bevaret Majtræet, der er et frugtbarhedssymbol fra hedensk tid - en bøn til guderne om, at få en god høst på marken. Pinselørdag rejses majtræet som også fungerer som øens officielle flagstang.
Avernakø er kendt for at have bevaret [[Majtræ]]et, der er et gammelt frugtbarhedssymbol - en bøn til guderne om, at få en god høst på marken. Pinselørdag rejses majtræet som også fungerer som øens officielle flagstang.
Øen har en rig [[fauna]] med [[fasan]]er og [[hare]]r, men måske er øen mest berømt for sin [[klokkefrø]]. Bestanden var i [[1988]] nede på ca. 20 individer. Fra 1988 til 1991 blev der indsamlet klokkefrøæg på Avernakø til opdræt og genudsætning på øen – for at redde bestanden. Bestanden er i dag på ca. 150 klokkefrø som lever i både markvandhuller og gadekær.
Øen har en rig [[fauna]] med [[fasan]]er og [[hare]]r, men måske er øen mest berømt for sin [[klokkefrø]]. Bestanden var i [[1988]] nede på ca. 20 individer. Fra 1988 til 1991 blev der indsamlet klokkefrøæg på Avernakø til opdræt og genudsætning på øen – for at redde bestanden. Bestanden er i dag på ca. 150 klokkefrø som lever i både markvandhuller og gadekær.

Versionen fra 12. nov. 2007, 03:39

Avernakø er en ø i det Sydfynske Øhav. Øen dækker et areal på 5,9 km² og er en del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Avernakø er karakteristisk med den langstrakte form og det stærkt kuperede terræn. Øen er ca. 8 km lang og har 110 indbyggere (2006).

Øen der oprindeligt hed Ar-nache, (A-ørn, nache-nakke/sted: "Hvor ørnen bor) var indtil 1937 to øer, dog forbundet ved et ca. 700 meter langt drej mellem Avernak og Korshavn. Mange mennesker har før i tiden lidt druknedøden, når de ville forcere drejet i stormvejr. Under den økonomiske krise i 1930'erne, blev der som led i beskæftigelsesarbejdet anlagt en dæmning mellem de to øer og dermed en sikker farbar vej.

Landskabet på Avernakø har igennem historien været præget af mindre landbrug med små marker og talrige vandhuller. Efter at de mange små kvægbrug forsvandt, blev markdriften overvejende ændret til kornproduktion.

Gennem de seneste år er der især kommet flere børnefamilier til. Avernakø skole er dog nedlagt, og øens børn må derfor sejle med færgen til i skolen på Lyø.

Avernakø Kirke var oprindelig et bindingsværkshus af munkesten og marksten. Opført ca. 1600. I 1631 til ca. 1670 gennemførtes en større ombygning af kirken, og i 1876 fik kirken sin nuværende form med klokketårn. I 1913 overgik kirken fra Hvidkilde til Avernakø menighed. To malmstager på alteret er de ældste genstande, der stod i den oprindelige trækirke. Maleriet på altertavlen er en kopi af Tizians Skattens Mønt. Læs mere om Avernakøs historie på øens hjemmeside [1].

Avernakø er kendt for at have bevaret Majtræet, der er et gammelt frugtbarhedssymbol - en bøn til guderne om, at få en god høst på marken. Pinselørdag rejses majtræet som også fungerer som øens officielle flagstang.

Øen har en rig fauna med fasaner og harer, men måske er øen mest berømt for sin klokkefrø. Bestanden var i 1988 nede på ca. 20 individer. Fra 1988 til 1991 blev der indsamlet klokkefrøæg på Avernakø til opdræt og genudsætning på øen – for at redde bestanden. Bestanden er i dag på ca. 150 klokkefrø som lever i både markvandhuller og gadekær.

Der er færgeforbindelse fra Faaborg og Lyø.

Eksterne henvisninger


55°1′N 10°17′Ø / 55.017°N 10.283°Ø / 55.017; 10.283

  1. ^ http://www.avernak.dk/