Svendebrev: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Gjensen (diskussion | bidrag)
m typo
m Småret
Linje 1: Linje 1:
Et '''svendebrev''' er et bevis for at man har færdiggjordt en håndværksmæssig uddannelse, så som [[tømrer]], [[elektriker]] eller lignende. Når man har modtaget et svendebrev, får man titlen "svend" indenfor den [[håndværk]]erbranche, man er uddannet i.
Et '''svendebrev''' er et bevis for, at man har færdiggjort en håndværksmæssig uddannelse såsom [[tømrer]], [[elektriker]] eller lignende. Når man har modtaget et svendebrev, får man titlen "svend" inden for den [[håndværk]]erbranche, man er uddannet i.


For at kunne modtage et svendebrev, må man gennemgå en faglig oplæring. Det kræver under danske forhold, at man uddannes efter [[vekseluddannelse]]ssystemet, hvor man skiftevis deltager i et antal skoleforløb og praktikforløb. Når man er i praktik, kaldes det ofte "at være i lære", og man forbinder titlen "lærling" med dette. En lærling skal efter reglerne altid være under følgeskab af en udlært svend, der træder i stedet for lærlingens læremester.
For at kunne modtage et svendebrev må man gennemgå en faglig oplæring. Det kræver under danske forhold, at man uddannes efter [[vekseluddannelse]]ssystemet, hvor man skiftevis deltager i et antal skoleforløb og praktikforløb. Når man er i praktik, kaldes det ofte "at være i lære", og man forbinder titlen "lærling" med dette. En lærling skal efter reglerne altid være under følgeskab af en udlært svend, der træder i stedet for lærlingens læremester.


Ved uddannelsens afslutning aflægger lærlingen en [[svendeprøve]], hvor han (eller hun) skal bevise, at fagets håndteringer og teori er indlært, så de kan bruges til udførelse af en praktisk opgave.
Ved uddannelsens afslutning aflægger lærlingen en [[svendeprøve]], hvor han (eller hun) skal bevise, at fagets håndteringer og teori er indlært, så de kan bruges til udførelse af en praktisk opgave.

Versionen fra 13. nov. 2007, 17:56

Et svendebrev er et bevis for, at man har færdiggjort en håndværksmæssig uddannelse såsom tømrer, elektriker eller lignende. Når man har modtaget et svendebrev, får man titlen "svend" inden for den håndværkerbranche, man er uddannet i.

For at kunne modtage et svendebrev må man gennemgå en faglig oplæring. Det kræver under danske forhold, at man uddannes efter vekseluddannelsessystemet, hvor man skiftevis deltager i et antal skoleforløb og praktikforløb. Når man er i praktik, kaldes det ofte "at være i lære", og man forbinder titlen "lærling" med dette. En lærling skal efter reglerne altid være under følgeskab af en udlært svend, der træder i stedet for lærlingens læremester.

Ved uddannelsens afslutning aflægger lærlingen en svendeprøve, hvor han (eller hun) skal bevise, at fagets håndteringer og teori er indlært, så de kan bruges til udførelse af en praktisk opgave.

Eksternt link