Jordskælvet i Det Indiske Ocean 2004: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Dødstal i historisk sammenhæng
No edit summary
Linje 223: Linje 223:


===nordiske lande som mistet indbyggere som var udenlands i landene rundt det indiske ocean===
===nordiske lande som mistet indbyggere som var udenlands i landene rundt det indiske ocean===
* '''[[Danmark]]''': '''19''' bekræftet omkommet, '''28''' savnet (15. februar).
* '''[[Danmark]]''': '''23''' bekræftet omkommet, '''24''' savnet (25. februar).
* '''[[Finland]]''': '''15''' omkommet. '''174''' savnet.
* '''[[Finland]]''': '''15''' omkommet. '''174''' savnet.
* '''[[Sverige]]''': '''43''' er identificeret omkommet, og '''522''' er savnede (8. februar).
* '''[[Sverige]]''': '''43''' er identificeret omkommet, og '''522''' er savnede (8. februar).

Versionen fra 25. feb. 2005, 17:56

Jordskjælvet i det indiske ocean 2004 var en serie undersøiske jordskælv udløst den 26. december 2004, det første og kraftigste af styrke 9,0 på richterskalaen vest for øen Sumatra i Indonesien, etterfulgte af flere kæmpemæssige tsunamibølger som skyllede over øene i den Bengalske Bugt og kystområder op over strandene i Indonesien, Malaysia, Thailand, Indien, Sri Lanka og over Maldiverne.

Det største undersøiske jordskælv fandt sted kl. 07.58.50 lokal tid (Sumatra, Thailand) eller 06.58.50 srilankansk tid, omkring to timer efter solopgang ved Sumatra (00.58.50 UTC eller kl. 01.58.50 dansk tid).

Epicenteret var 160 km vest for Sumatra, tæt ved øen Simeulue, og 30 km dybt.

Flodbølgerne som blev udløst, traf Sumatra kort tid efter og de øvrige ramte kysterne nogen timer senere. De nåede Sri Lankas sydlige kyst omkring kl. 09.20 lokal tid. Nogen steder traf de strandene med en bølgehøjde på 10 meter, men lavere højder (3-6 m) var sædvanlige. Bølgehøjden afhænger blandt andet af hvor grundt det er foran stranden bølgen træffer, og hvor kraftig tsunamien som nærmer sig er.

Kraftige efterskælv pågik i timevis, de nordligste ved Andamanerne i den Bengalske Bugt; de kraftigste udløste mindre flodbølger. Mindre kraftige efterskælv fortsatte i dagevis.

Som jordskælv betragtet var dette det stærkeste i 40 år i hele verden, efter Langfredagsjordskjælvet i Alaska i 1964.

Kronologi

  • 07.58 indonesisk tid: Jordskælvet finder sted, registreres på det geofysiske institut i Jakarta, styrkebestemmes til 6,5 på richterskalaen, lokaliseres.
  • + 16 minutter: Varsel publiseres fra Hawaii. Følgejordskælv langs Nikobarene og Andamanene bliver også meldt efter hvert.
  • + 30 minutter: Kæmpe bølger, indtil 10 meter høj, begynder at treffe Sumatras vestkyst.
  • + 1 til 2 timer: Bølgene kommer frem til Thailand, det sydlige Myanmar og deler af Malaysia.
  • + 2 til 3 timer: Sri Lanka.
Noget senere også Koromandelkysten og Kerala i Indien.
Svagere bølger langs Malayahalvøens sydkyst; området skjermet af Sumatra.

Lande berørt af katastrofen

Det blev fra de forskellige land efter få timer meldt om et stort antal omkomne og savnede, og tallene øgte bare for hver dag som gik. Sumatra i Indonesien var området hvor det fleste mennesker mistet livet. I alt har flere end 280.000 mennesker mistet livet.

Detaljer om Indien

Det klare flertal af dødsofre bekræftet i Indien er fra delstaten Tamil Nadu. Øgruppen Andamanerne og Nikobarerne har meldt om et højt antal savnede. Det antages at halvdelen af de indere som tilslut findes som døde, befandt sig på disse øer.

Da tsunamien traff Indien, var en del af sydøstkysten skånet fordi den ligger i le af Sri Lanka. Nord for Sri Lanka var der særlig mange omkomne langs den sydlige del af Koromandelkysten (nordlige Tamil Nadu, Pondicherry; særlig i distriktet Nagapattinam), men også mange i delstaterne Andhra Pradesh og i Orissa. Ret syd for byen Nagapattinam dræte flodbølgen omkring 1 500 pilgrimer på det katolske valfartssted Vailankanni; intet andet enkelt sted på det indiske fastland blev rammet hårdere.

Den del af tsunamien som traff den indiske kyst efter at have passeret syd for Sri Lanka, ramte den sydlige spisse af Tamil Nadu og nogen af de sydlige distrikte i delstaten Kerala.

Detaljer om Indonesien

Fil:Sumatra devastation1.jpg
Sumatra i Indonesien

Indonesien bekræftet ret før nytår næsten 80 000 døde, for det meste i provinsen Aceh nord på Sumatra, men også nogen på vestkysten og øerne til naboprovinsen Nord-Sumatra. De suspenderte så for en periode den «officielle tælling» af omkomne på grund af det store kaos som var opstået. Senere er tællingen genoptaget, og pr. 15. januar havde tallet begydnt at nærme seg 120 000.

Området blev først rystet af det særdeles kraftige jordskælv som i sig selv førte til store ødelæggelser. Så fulgte indtil syv tsunamier af varierende styrke. I Aceh gik det særlig hårdt ud over provinshovedstaden Banda Aceh, som ligger ved kysten, og ved flere byer langs vestkysten. Den by som blev hårdest rammt, var Meulaboh. Øerne nærmest Banda Aceh blev meget hårdt rammt, mens den ø som ligger aller nærmest jordskælvets hyposenter, Simeulue, synes at have kommet bedre fra det fordi folk umiddelbart rømte indover og op i højden, muliges omkom bare fem personer. Naboøen Nias havde derimod større tab af menneskeliv. Også nordkysten af Sumatra blev rammet; ti meter høje tsunamier rundet spissen af øen og rullet indover mod Malakkastrædet.

Detaljer om Malaysia

Til trods for sin nærhed til jordskælvet kom Malaysia relativt billig fra katastrofen. Det skyldes dels at landet lå i le for Sumatra i forholdet til jordskælvet, og dels af de nordlige dele af landets vestkyst som blev rammt af bølgene havde forvarsel. Fjernsyn og radio meldts fra om faren, og livreddere satte op røde flag langs strandene. De områder som blev rammet, var særlig øer som Langkawigruppen og Penang. Fire provinser har meldt om omkomne: 52 i Penang, ti i Kedah, tre i Perak og én i Selangor. Der var en god del materielle skader i de samme område.

Detaljer om Maldiverne

Maldiverne erklærede national katastrofe. En tredjedel af øerne i denne østat kom fuldstændig under bølgerne – gennemsnitshøjden på landmassen i landet er knap én meter over højvands niveauet. To tredjedeler af hovedstaden Malé stod under vand efter katastrofen. Det antage at antallet rapporterede ofre vil stige når kommunikationen til alle øerne er reetableret. Det frygtes at en mengde øer er så ødelagte at de i praksis er blivet ubeboelige.

Detaljer om Sri Lanka

Fra Queen of the Sea-togulykken

Omkring 70 % af landets kyster blev rammet, særlig de vendt mod øst, syd eller sydvest. De rammede distrikte var, fra nord med klokken til sydvest: Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Trincomalee, Batticaloa (alle overvejende tamilske områder); og Ampara, Hambantota, Galle og i nogen grad Kalutara (alle overvejende singalesiske områder). En liten del af distriktet Colombo blev også rammet.

Omkring 1,5 millioner er blivet hjemløse.

Mange af de omkomne var barn og gamle. De tamilske byer Mullaittivu og Vadamaradchi East blev omtrent udradert. I Mullaittivu blev en katolsk kirke fylt af troende samlet til højmesse rammet, og et barnehjem med 150 forældreløse barn blev skylt på havet. Mellem Colombo og Galle blve et tog med 1.700 passagerer truffet af bølgen - næsten alle omkom.

Kinesiske antipersonellminer af type T-72A, efterladenskaber efter mange års kamper mellem regeringsstyrkerne og separatistbevægelsen Tamiltigrene, frygtes at have blivet ført med strømmen rundtomkring i landskabet.

Detaljer om Thailand

Patong strand i Phuket, 27. december 2004

Rundt halvdelen af de omkomne var turister, resten thailændere eller gæstearbejdere fra Myanmar. De populære turistmåle Phuket og Phi Phi blev hårdt rammt, men et mindre turistområde 60 km længer nord, Khao Lak, gik det enda værre med. De omkomne som thailandske myndigheder redegjorde for inden årsskiftet, fordelte seg slik mellem de berørte provinse (fra grænsen til Myanmar i nord til grænsen til Malaysia i syd):

Den markante forskel mellem Phang Nga (82%) og de øvrige fem kystprovinser (18%) kan delvis forklares med at Khao Lak næsten udelukkende havde lave bungalower nede ved strandsletten, og ikke så mange fleretages hoteller bygged tildels opover højdedrag bag stranden. Særlig mange tyskere og skandinaver ferierte i Khao Lak.

Detaljer om Myanmar (Burma)

Selv om antallet dødsofre mistænkes at være højere end det som er meldt fra Myanmars myndigheder, er det grund til at tro at det område som lå mest direkte i tsunamiens vej, den administrative enhed Tanintharyi, kom langt bedre fra det end Thailand. Området er både tynt befolket, og udenfor kysten ligger det et stort antall øer, blandt andet Merguiøerne, som brød ned en del af bølgernes kraft på vej indover. En thailandsk katolsk præst i grænseprovinsen Ranong i Thailand, sagte til et katolsk nyhedsbureau den 4. januar at hans kilder og information fra opposistionen i Myanmar tydet på et dødstall på rundt 600.

Detaljer om Somalia

Flere landsbyer i Somalia, som ligger så langt som 4.500 km fra jordskælvets epicenter, blev skyldt væk af enorme bølger. Det meste af skaden fandt sted i området Puntland, en landsdel som er kontrolleret af militiagrupper som ikke samarbejder med magthaverne i Mogadishu. Særlig Ras Hafun 1.150 km nordøst for Mogadishu blev rammet. Landsbyerne Beyla, Garacad, Muduy og Nugaal i Puntland blev ødelagt.

Omkomne i de direkte rammede lande rundt det indiske ocean

Land Omkomne Skadet Savnet Hjemløse
Bekræftet Antaget1
Indonesien 230 261 230 261+ ~100 000 6 245 400 000–700 000
Sri Lanka 38 195 38 195 15 686 23 000+2 ~573 000
Indien 10 744 16 413 5 669 380 000
Thailand 5 3053 11 000 8 457 4 499
Somalia 150+ 298 5 000
Myanmar 59 2 500 45 7 0004 3 200 bekræftet
Malaysia 6874 74 299
Maldiverne 82 108 26 12 00022 000
Seychellene 13 3
Tanzania 10 10+
Bangladesh 2 2
Sydafrika 25 2
Kenya 1 2 2
Yemen 1 1
Madagaskar 1 000+
Total 284 881+ ~345 000 ~125 000 ~40 000 ~1,5 millioner

Bemærk: Alle tal er omtrentlige og kan ændre sig hurtigt. Detaljer er tilgængelig ved at klikke på det enkelte tal. Linkene fører som regel til en udenlandsk nyhedstjeneste.

1 Inkluderer også de som er opgivet under «omkommet». Hvis dette tal ikke er specificeret, kan man antages at antallet er det samme som «omkommet».

2 Inkluderer ca. 19 000 omkomne i de regionerne som er under tamilsk kontrol. Info.

3 Inkluderer mindst 2 464 udlændinger.

4 Dette tal inkluderer indbyggere i Myanmar som har flyttet til Thailand, og som har blivet sendt tilbage til Myanmar uden papirer. Mere information.

5 Inkluderer ikke sydafrikanere som var udenlands (dvs. på ferie i katastrofeområdet).

nordiske lande som mistet indbyggere som var udenlands i landene rundt det indiske ocean

  • Danmark: 23 bekræftet omkommet, 24 savnet (25. februar).
  • Finland: 15 omkommet. 174 savnet.
  • Sverige: 43 er identificeret omkommet, og 522 er savnede (8. februar).
  • Norge: 45 er identificeret omkommet, og 39 savnede (14. februar)

Andre lande som mistet egne statsborgere som var udenlands i landene rundt det indiske ocean

Lande i Europa:

Lande i Afrika:

  • Sydafrika: elleve bekræftet omkommet, fire savnede er antatt døde (20. januar).

Lande i Amerika:

  • Argentina: To omkommet.
  • Brasilien: To omkommet.
  • Canada: Tolv omkommet, to savnet.
  • Chile: Én omkommet. (Dessuten én chilenskfødt svensk statsborger.)
  • Colombia: Én omkommet.
  • Mexico: To omkommet, én savnet.
  • USA: 18 omkommet, 15 savnet.

Land i Asien:

  • Brunei: To savnet.
  • Filippinerne: Fem døde og ti skadet.
  • Hong Kong: Tolv omkommet, 40 savnet.
  • Israel: Fem omkommet, to til savnet og formodet omkommet.
  • Japan: 24 bekræftet omkommet, 68 savnet.
  • Kina (folkerepublikken): Tre bekræftet døde, 15 savnet.
  • Macao: To døde, tre savnede.
  • Malaysia: I tillæg til dødsofrene i hjemmelandet omkom seks malaysiere i det sydlige Thailand.
  • Singapore: Mindst ni døde: Fem på Phuket, en i Indien, 2 i Indonesien, og en i Sri Lanka.
  • Sydkorea: Tolv omkomne, otte savnet.
  • Taiwan: tre omkommet.
  • Tyrkiet: Én omkommet, fem savnede.

Lande i Oceania:

  • Australien: Pr. 14. januar var 23 fra Australia bekræftet omkommet, og politikilder siger at man har "store bekymringer" for 18 andre, og "bekymringer" for ydderligere en gruppe på 30.
  • New Zealand: Tre oppgives som døde af New Zealands myndigheder: Blandt dem en kvidne på Phuket, en man i Krabi. 8 personer som med antages at have været i risikoområdene er savnet, det er i tillegg 207 asiarejsende man ikke hved hvor er.

Dødstal i historisk sammenhæng

Det jordskælv som siden 1899 har krævede fleste ofre, var jordskælvet i Tangshan. Det rammede millionbyen Tangshan i Kina i 1976, og mindst 255 000 blev dræbt. Eksperter mener imidlertid at dette tal er altfor lavt, og at det reelle antal sandsynligvis er langt højere (nogen overslag gik helt op til 650 000).

Før dette var det særlig store jordskælve i Ashgabat i Turkmenistan i det daværende Sovjetunionen (1948, 110 000), jordskælvet i Qinghai i Kina (1927, 200 000 døde), jordskælvet i Tokyo i Japan (1923, 143 000 døde) og jordskælvet i Gansu-provinsen i Kina (1920, 200 000 døde).

Det mest dødbringende jordskælv kendt i verdenshistorien fandt sted i 1556 i den kinesiske Shaanxi-provins, og skal hav krævede 830 000 menneskeliv.

Man kenner imidlertid ikke til nogen tsunamier som har krævede på langt nær så mange liv som denne. En tsunami ved Awa i Japan dræbte over 100 000 mennesker i 1703. I 1782 udløste et jordskælv i Sydkinahavet en tsunami som krævede 40 000 menneskeliv.

Da vulkanøen Krakatau i sundet mellem Sumatra og Java eksploderet i 1883, udløste det en tsunami som antages at have dræbt 36 000 mennesker.

1900-tallet var den mest dødbringende tsunami i Morobugten ved MindanaoFilippinene i 1976; 8000 omkomne.

Den værste tsunami i Atlanterhavet krævede, vel at mærke i kombination med det udløsende jordskælv, over 100 000 liv (1755, Lisboa i Portugal).

Ekstern henvisning/kilde

Wikimedia Commons har medier relateret til: