Flygel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rettet info om strengenes længde. Tilføjet info om mekanik
Robbot (diskussion | bidrag)
Linje 18: Linje 18:
[[Kategori:Tangentinstrumenter]]
[[Kategori:Tangentinstrumenter]]


[[de:Flügel (Musikinstrument)]]
[[de:Flügel (Tasteninstrument)]]
[[en:Grand piano]]
[[en:Piano#Grand]]
[[fi:Flyygeli]]
[[fi:Flyygeli]]
[[fr:Piano à queue]]
[[fr:Piano à queue]]

Versionen fra 18. nov. 2007, 00:23

Flygel

Flyglet er et klaver, der er opbygget i form af en retvinklet trekant. Tangenterne, strengene og resonansbunden er parallelle i det vandrette plan.

På et opretstående klaver slår hamrene ind på strengen forfra, og de dæmpere, der skal stoppe strengens vibration når tangenten slippes, bevæger sig også ind forfra - lige under hamrene. På et flygel bevæger dæmperne sig ned ovenfra, og hamrene slår op nedefra ud for dæmperne. Dette gør, at tyngdekraften mere effektivt kan hjælpe til med at trække hamrene ned igen når tangenten slippes. Endvidere er vippearmen på flygeltangenter længere end på opretstående klaverer. Disse to ting gør, at man på et flygel har et meget mere præcist anslag end på et opretstående klaver, og man vil kunne repetere toner meget hurtigere. Til koncertbrug er flyglet derfor enerådende.

Et stueflygel er typisk 180cm dybt, og dets dybeste strenge er af nogenlunde samme længde som på et opretstående klaver. Et koncertflygel er mellem 240cm og 300cm, og da basstrengene derfor kan være længere end på et opretstående klaver opnås derfor en kraftigere og fyldigere klang for de dybe toners vedkommende.

Steinway og Yamaha er blandt de berømte flygelmærker.