Forskel mellem versioner af "Naturfredning i Danmark"

Spring til navigation Spring til søgning
1.075 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Kategori:Naturbeskyttelse)
'''Naturfredning''' er et redskab til bevarelse og pleje af naturområder, som på grund af deres landskabelige værdi, beliggenhed eller flora og fauna har væsentlig betydning for almenheden.
 
Den første naturfredning i [[Danmark]] blev gennemført da [[Råbjerg Mile]] i 1901 blev fredet. I 1917 blev den første naturfredningslov vedtaget og det har siden været et centralt instrument i naturbeskyttelsen i Danmark. En fredning betyder at der lægges begrænsninger på et områdes fremtidige anvendelsesmuligheder. Der udbetales så en erstatning for de indskrænkninger i ejerens eller brugerens rådighed, som fredningen medfører.
 
Fredninger kan gennemføres for at varetage alle de formål, som [[naturbeskyttelsesloven]] indeholder, for eksempel beskyttelse af dyr og planter og deres levesteder, landskab og kulturhistorie; en fredning kan også fastsætte bestemmelser om forbedring og genopretning af naturen ligesom man kan også regulere folks adgang til at færdes i naturen.
 
[[Danmarks Naturfredningsforening]] har en stor og aktiv rolle på fredningsområdet, både i den politiske diskussion, og, ofte via deres mange lokalafdelinger, også i konkrete enkeltsager.
 
==Historie==
I 1917 blev den første naturfredningslov vedtaget og det har siden været et centralt instrument i naturbeskyttelsen i Danmark. Allerede inden da blev et antal naturområder fredet ved lov. Det første område var [[Gammelmose (Vangede)|Gammelmosen]] ved [[Vangede]] som blev fredet i 1844 med det formål at kunne studere dannelsen af [[tørv]] (en vigtig naturresurse i samtiden) i en uforstyrret mose. I 1902 opkøbte staten [[Råbjerg Mile]] og i 1903 et område på 3000 [[Tønde land|tdr. land]] i [[Borris Sønderland]]. Initiativtager til fredningerne af [[Råbjerg Mile]] og [[Borris Hede]] udgik fra et i 1906 nedsat udvalg af tre foreninger, [[Dansk Botanisk Forening]], [[Dansk Naturhistorisk Forening]] og [[Dansk Geologisk Forening]]. På [[Bornholm]] var [[Foreningen Bornholm]] (stiftet 1906) aktiv i at sikre statens opkøb af arealer af væsentlig interesse for almenvellet, fx [[Hammershus]] slotsruin.
Med 1917-loven oprettedes [[Fredningsnævn]] i alle [[amt]]er, et [[Naturklagenævnet|Overfredningsnævn]] som ankeinstans, en ''taksationskommission'' til at beslutte omerstatningsstørrelse og et uvildigt ekspertorgan [[Naturfredningsrådet]].
Naturfredningsloven blev revideret i 1937, i alt væsentligt på initiativ af [[statsminister]] [[Thorvald Stauning]].
 
==Eksterne kilder / henvisninger==

Navigationsmenu