Nordens Hus på Færøerne: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
nyt billede
No edit summary
Linje 28: Linje 28:
[[en:Nordic House in the Faroe Islands]]
[[en:Nordic House in the Faroe Islands]]
[[fo:Norðurlandahúsið í Føroyum]]
[[fo:Norðurlandahúsið í Føroyum]]
[[sv:Norðurlandahúsið]]

Versionen fra 21. dec. 2007, 13:03

Norðari Ringvegur 10, FO 100 Tórshavn
Nordens Hus.

Nordens Hus på Færøerne (færøsk: Norðurlandahúsið í Føroyum) er landets betydeligste kulturcenter. Huset blev indviet i Tórshavn i 1983, og målet med huset er at fremme den skandinaviske og færøske kultur. Også ikke-skandinaviske kunstnere kan dog udstille her. Huset er kendt for sin arkitektur med et typisk gammeldags, græsbegroet tag, der har givet den gamle tradition med denne tagbeklædning nyt liv i området. Bygningen regnes blandt de smukkeste i hele Norden.

Det tidligere færøske medlem af Nordisk Råd, Erlendur Patursson (1913-1986), er angivet som idemanden bag Nordens Hus. I 1977 blev en arkitekturkonkurrence udskrevet i hele Skandinavien, og hele 158 arkitekter deltog. Vinderen blev den norske arkitekt Ola Steen og den islandske arkitekt Kollbrún Ragnarsdóttir. Nordisk Råd bakkede op om projektet og støttede økonomisk med 2/3 af udgifterne, mens den færøske regering stod for resten. Beløbet blev ialt på 70 millioner færøske kroner. Bygningen er dermed en slags ambassadør for den skandinaviske organisation. Den 8. maj 1983 åbnede det spektakulære byggeri. Huset bliver ledet af en forsamling sammensat af skandinaver.

Arkitektur

Nordens hus er i to etager med en konstruktion af store glaspartier og ståldragere fra Danmark. Taget er et traditionelt græstag fra Island, der falder smukt ind i det omgivende landskab. Gulvet i bygningen er lavet af norsk granit. På Færøerne er basalt den naturligt forekommende klippe. Møblementet er af finsk oprindelse, og vægbeklædningen er af svensk træ. Gennem de gennemgående glaspartier har man en god udsigt over Tórshavn, havet og den nærmeste ø Nólsoy.

Ruminddelingen i huset består af en storslået lobby, et cafeteria, en dansesal med parketgulv til den traditionelle færøske folkedans og til udstillinger og en stor sal, der har plads til over 400 mennesker. Herudover findes også et amfiteater-lignende rum med lysindfald. Dette rum kan forbindes med den store sal.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Minibussens destination: Færøerne i Frederiks og Marys fodspor

Færøernes Kunstmuseum | Nordens Hus på Færøerne | Suðuroy