Romerskkatolske kirke: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m omstrukturering
Linje 74: Linje 74:
* [http://www.newadvent.org/ New Advent, Katolsk leksikon (engelsk)]
* [http://www.newadvent.org/ New Advent, Katolsk leksikon (engelsk)]


[[Kategori:Trossamfund]]
[[Kategori:Kirkesamfund]]
[[Kategori:Romersk-katolske kirke]]
[[Kategori:Romersk-katolske kirke]]



Versionen fra 2. jan. 2008, 23:22

Peterspladsen

Den romerskkatolske kirke (også kaldet den katolske kirke) er den største af de kristne kirker og verdens største trossamfund med godt 1 mia. troende. Om læren eller livsholdningen bag den katolske kirke bruges ordet katolicisme.

Definitioner og doktriner

Katolsk kommer af det græske ord katholikos, der betyder almindelig, universel (egentlig dét, der gælder til alle tider), og heri ligger selve grunden til de katolske kirkers selvforståelse: De er den samlede kristendom på tværs af alle skel (nationale, sociale, politiske etc.). Den katolske kirke regner sig for apostolisk, dvs. at den i sit væsen og sin tradition bygger på en ubrudt række af efterfølgere efter de første apostle med apostlen Peter i spidsen, der var kirkens første overhoved, og at den er grundlagt af Jesus Kristus selv. Sammen med de andre katolske kirker er det grundlæggende, at paven, Roms Biskop, anerkendes som Kirkens overhoved og apostlen Peters efterfølger i lige linje. Den romerskkatolske kirkes teologiske doktriner er sammenfattede i Den Katolske Kirkes Katekismus. Den første er udgivet i 1566 og den seneste i 1992. En oversættelse til dansk af sidstnævnte udkom i januar 2007.

Organisation

Kortet angiver, hvor i Europa den romerskkatolske kirkes udbredelse.      Den ortodokse kirke      Protestantisme      Den romerskkatolske kirke      Sunni-islam      Shia-islam      Jødedom

Bispedømmerne

Den katolske kirke er organiseret i bispedømmer. Biskoppen har her det overordnede ansvar med hjælp fra flere hjælpebiskopper (i Danmark findes dog kun én fungerende biskop og ingen hjælpebiskopper). Under bisperne står sognepræsterne, der sørger for forkyndelsen i sognene, evt. med hjælp fra kapellaner og diakoner.

Desuden findes en del selvstændige organisationer og bevægelser, der sideløbende med bispedømmerne spiller en overordentlig væsentlig rolle, f.eks. munke- og nonneordener, som regel knyttet til klostre, eller andre ordenssamfund.

Paven og kardinalkollegiet

For at holde sammen på denne store organisation samles alt i den katolske kirke centralt. Biskoppen i Rom varetager den højeste af alle poster, Petersembedet, der er opkaldt efter dets første holder: apostlen Peter. Roms biskop kaldes for Paven og er valgt af kardinalkollegiet. Kardinalerne er udpeget af paven, og efter en paves død vælger kardinalerne den nye pave.

Historie

Den katolske kirkes historie er tæt knyttet til europæisk historie. Liste nedenfor viser derfor kun de væsentligste begivenheder i kirkens historie.

Den romerskkatolske kirke i Danmark

Fil:Den Katolske Kirke i Danmark administration by www.mysona.dk.JPG
Administrationskontorerne for Den Katolske Kirke i Danmark lokaliseret i København.

I 1536 var Danmark fuldt reformeret og katolicisme var ikke tilladt i Danmark før religionsfrihedens fuldkomne indførelse med Junigrundloven i 1849. Det tog dog en del år før Den Katolske Kirke tog konsekvensen af de nye muligheder, da biskoppen af Osnabrück Paul Melchens i 1860 kom til København og meddelte firmelsens sakramente. Administrativt tilhørte Danmark det Nordiske vikariat, som blev varetaget af biskoppen af Osnabrück. Omkring 1850 fandtes cirka 1.000 katolikker i Danmark. Der er i dag officielt omkring 34.000 katolikker i Danmark.

I 1868 blev Danmark ophøjet til et selvstændigt apostolsk præfektur og sognepræsten ved Sankt Ansgar Kirke Hermann Grüder (1828-1883) blev udnævnt til præfekt af Vatikanet. Fra de dengang to sogne, København (ca. 1640) og Fredericia (1674), kom sidenhen seks nye til: Odense og Randers i 1867, Horsens i 1872, Århus i 1873, Kolding i 1882 og Svendborg i 1883. I 1892 blev Danmark ophøjet til et apostolsk vikariat og præfekt Johannes von Euch (1834-1922) blev apostolsk vikar og dermed bispeviet. De danske katolikker havde nu deres egen biskop. Antallet af sogne steg fra 8 til 28 og udenlandske ordenssamfund (redemptorister, montfortanere, kamillianere, vincentpræster, skt. Josefsøstre, Vincentsøstre, hedvigsøstre m.m.) etablerede sig med kirker, skoler og sygehuse. I 1953 ophøjedes Danmark officielt til et selvstændigt og normalt katolsk bispedømme (Bispedømmet København). Biskoppen af København Czeslaw Kozon har siden 1995 været biskop for de danske katolikker.

Avisen Katolsk Orientering er Den Katolske Kirke i Danmark's officielle nyhedsorgan.

Katolsk Podcasting Danmark katpod.dk er Danmark's eneste katolske internet radio.

Catholica.dk er et Dansk katolsk tidsskrift på nettet. Det eneste af sin slags.

De unge katolikker har en organisation kaldet Danmarks Unge Katolikker, der samler unge katolikker fra nær og fjern i det ganske land, til lejre, hvor der diskuteres tro og knyttes sociale bånd. Der findes i alt 22 katolske skoler i Danmark, som alle er samlet i Foreningen af Katolske Skoler i Danmark (FAKS). Endvidere er 7 katolske børnehaver samlet i Foreningen af katolske børnehaver i Danmark.

Gårdejer Jens Busk (døde i 1908) fra Åes ved Hovedgård var en af de første danske bønder siden reformationen, som konverterede til den katolske kirke. Som rigsdagsmand fik han i starten af det 20. århundrede gennemført statsstøtte til de katolske skoler, der i dag genkendes som den offentlige hjælp til samtlige friskoler.

Romerskkatolske institutioner

I Danmark ligger det eneste katolske gymnasium i Norden. Dette er placeret på Østerbro og hedder Niels Steensens Gymnasium. Hertil er knyttet en folkeskole der rækker fra 6. klassetrin og opefter.

Sankt Andreas Bibliotek (SAB) er Det katolske Bispedømme Københavns offentlige teologiske bibliotek.

Se også

Ekstern henvisning