Jæren: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Filen Kielland-Fra_Jæren_1878.jpg er blevet fjernet, da den blev slettet fra Commons af Bryan
m Filen Kielland-Fra_jæren.jpg er blevet fjernet, da den blev slettet fra Commons af Bryan
Linje 17: Linje 17:
Image:Ulfsten-Stranding_på_Jæren.jpg|''Stranding på Jæren'' af Nikolai Ulfsten
Image:Ulfsten-Stranding_på_Jæren.jpg|''Stranding på Jæren'' af Nikolai Ulfsten


Image:Kielland-Fra jæren.jpg|''Fra Jæren'' af KItty Kielland
Image:Kitty Kielland-Kystlandskap.jpg|''Kystlandskap'' af Kitty Kielland er malet i [[1878]] og viser antagelig [[Ogna]] på Jæren.
Image:Kitty Kielland-Kystlandskap.jpg|''Kystlandskap'' af Kitty Kielland er malet i [[1878]] og viser antagelig [[Ogna]] på Jæren.
</gallery>
</gallery>

Versionen fra 15. jan. 2008, 17:35

Sandstrand ved Ogna på den sydlige del af Jæren

Jæren er et kystlandskab i Rogaland fylke som strækker sig omkring 65 kilometer fra Boknafjorden og til Dalane i syd. Frem til 1900-tallet blev den danske stavemåde "Jæderen" brugt, hvilket man fremdeles kan se af navnet på den lokalt producerede Jæder-sylte. Nord-Jæren består af kommunerne Randaberg, Stavanger, Sola og Sandnes. Midt på Jæren ligger kommunerne Time og Klepp. Syd-Jæren er kommune. "Høj-Jæren" er et højereliggende område, som omfatter dele af Bjerkreim og Gjesdal kommuner.

Jærlandskabet er et lavland med mange stengærder og fortsat stor landbrugsaktivitet, da det er et af de bedste landbrugsområder i landet. Det meste er gammelt kulturlandskab hvor moderne metoder har overtaget, og dele af arealet er overladt til en stadig ekspanderende industri. Meget af industrien er traditionelt knyttet til landbruget, og meget er knyttet til olievirksomhed i Nordsøen.

Garborgheimen på Jæren er et typisk jærhus.

Jæren er med sine 1070 km2 det største lavlandsområde i Norge, og minder om et dansk landskab. Det flade landskab ender i lange sandstrande. Her ligger Norges længste sandstrand, Orrestranden, som er 5 kilometer lang.

En jærbu er enten en som bor på Jæren, eller som kommer derfra. Dialekten (talesproget) kaldes "jærsk".

Lokalavis for jærkommunene er Jærbladet (Trykkes i Egersund af Dalane Tidende). Jærbanen er navnet på jernbanelinjen fra Egersund til Stavanger.

Jæren i malekunsten

Eksterne henvisninger

Litteratur

  • Jøssang, Lars Gaute: Industrieventyret på Jæren : 1800-2000, Nærbø 2004.
  • Lye, Kåre Arnstein (red): Jærboka, Ås 1978.