Spring til indhold

Sproglyd: Forskelle mellem versioner

59 bytes fjernet ,  for 14 år siden
m
fjerner dødt eksternt link
m (robot Tilføjer: et:Häälik, fi:Äänne)
m (fjerner dødt eksternt link)
I [[rigsdansk]] kan der høres ca. 60 elementære sproglyde, der udtrykker de ca. 37 [[fonem]]er i det [[Dansk (sprog)|danske sprog]].
[[Stød (sproglyd)|Stød]], er noget ganske særligt for dansk, det findes ikke i andre sprog. Stød regnes ikke for et separat fonem, men knytter sig til stavelsen. Stød findes ikke over hele Danmark, i en lang række syddanske dialekter er stødet fraværende.
Et andet eksempel er en ændret sproglyd ved et efterstillet "r" &ndash; garve, garver &ndash; r'et høres ikke, [[Medlyd|vokalen]] ændres bare.<ref>Kilde: Niels Erik Wille: ''Fra Tegn til Tekster. En indføring'' (udkommer i [[2006]]). http://akira.ruc.dk/~new/TTE05/Kap_06_Talen.pdf</ref>
 
Sproglyde må ikke forveksles med bogstavslyde. [[Ortografi]]en eller skriftbilledet er ikke det direkte billede af udtalen. Når man undersøger lyde på forskellige sprog bruger man derfor [[lydskrift]] til at angive de enkelte sproglyde. Skriftbillede og lydbillede stemmer i dansk ret dårligt overens, hvorimod fx finsk og tyrkisk har en langt bedre overensstemmelse.
8.320

redigeringer