Årsagskæden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
Ud fra oplevelser og erfaringer formulerede [[Buddha]] loven om '''gensidig afhængighed'''. Loven kaldes også betinget samopståen eller'''årsagskæden''', og den beskriver grunden til vores eksistens. Hemmeligheden bag årsagskæden er [[karma]]processen. I karmaprocessen er hvert led et resultat af det foregående led og selv medvirkende til det næste led. I den klassiske fremstilling af den gensidige afhængighed mellem årsag og virkning indgår der 12 led. Leddene er konkrete årsager, der holder skabninger fast i karma og [[samsara]]s lænker. Ledene er som følger:
Ud fra oplevelser og erfaringer formulerede [[Buddha]] loven om '''gensidig afhængighed'''. Loven kaldes også betinget samopståen eller '''årsagskæden''', og den beskriver grunden til vores eksistens. Hemmeligheden bag årsagskæden er [[karma]]processen. I karmaprocessen er hvert led et resultat af det foregående led og selv medvirkende til det næste led. I den klassiske fremstilling af den gensidige afhængighed mellem årsag og virkning indgår der 12 led. Leddene er konkrete årsager, der holder skabninger fast i karma og [[samsara]]s lænker. Ledene er som følger:


# UVIDENHED gør os blinde, så vi styres af vores begær og had. Derved skaber vi
# UVIDENHED gør os blinde, så vi styres af vores begær og had. Derved skaber vi

Versionen fra 11. feb. 2008, 12:21

Ud fra oplevelser og erfaringer formulerede Buddha loven om gensidig afhængighed. Loven kaldes også betinget samopståen eller årsagskæden, og den beskriver grunden til vores eksistens. Hemmeligheden bag årsagskæden er karmaprocessen. I karmaprocessen er hvert led et resultat af det foregående led og selv medvirkende til det næste led. I den klassiske fremstilling af den gensidige afhængighed mellem årsag og virkning indgår der 12 led. Leddene er konkrete årsager, der holder skabninger fast i karma og samsaras lænker. Ledene er som følger:

  1. UVIDENHED gør os blinde, så vi styres af vores begær og had. Derved skaber vi
  2. KARMISKE DANNELSER igennem vores handlinger, der giver os personlighed og
  3. BEVIDSTHED, der omhandler det ´at være til´, og vi kan ikke eksistere uden at have en
  4. SIND TIL KROP KOMBINATION. Denne "sind til kropfunktion" gør samspillet mellem krop og psyke mulig, men dette kan ikke gøres uden
  5. DE SEKS BASER, der gør det muligt for os at tænke, se, smage, lugte, føle og høre verden omkring os. Dette skaber behovet for
  6. KONTAKTEN med genstande og med andre mennesker og som en naturlig reaktion på dette opstår der
  7. FØLELSER. Behagelige følelser medfører
  8. LIVSTØRSTEN, som så igen medfører en
  9. KLYNGEN SIG TIL ting, der vedholder livets bånd. Denne vedhængen fører til en ny
  10. TILBLIVELSES-proces i enten den formløse verden, begærverdenen eller i formverdenen. Denne proces fører til
  11. (Gen)FØDSEL, og en sådan vil jo i sidste ende altid medføre
  12. DØDEN, der som det 12. led slutter kæden.

Den tolv-leddede årsagskæde findes i yderste ring i Livshjulet. For at bryde årsagskæden, og dermed et liv i lidelse samt fastholdelsen i samsara, må man først komme uvidenheden til livs. Dette sker ved erkendelsen af de fire ædle sandheder, som også er det første trin på den ædle otteledede vej.

NB! Det tager sig ud, som om det efterfølgende led opstår som en virkning af det foregående, en kæde af årsag-virkning. Dette er imidlertid ikke rigtigt. De 12 led opstår samtidig, og de betinger gensidigt hinanden, hvilket kan ses deraf, at man lige så godt kan læse Årsagskæden bagfra (kilde Gyldendal - Mennesket og magterne - en grundbog til religion: side 148).