Ben Webster: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: he:בן ובסטר
Escarbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fi:Ben Webster
Linje 20: Linje 20:
[[de:Ben Webster]]
[[de:Ben Webster]]
[[en:Ben Webster]]
[[en:Ben Webster]]
[[fi:Ben Webster]]
[[fr:Ben Webster]]
[[fr:Ben Webster]]
[[he:בן ובסטר]]
[[he:בן ובסטר]]

Versionen fra 14. feb. 2008, 11:21

Ben Webster (27. marts 1909 - 20. september 1973) var en amerikansk tenorsaxofonist.

Han begyndte sin professionelle karriere som pianist, men skiftede i 1929 til alt- og tenorsaxofon, hvor han hurtigt gjorde sig bemærket hos Bennie Moten fra 1931-1934. Derefter flyttede han til New York, hvor han arbejdede i forskellige swingbands.

Da han kom til Duke Ellingtons orkester, fik han sit definitive gennembrud og spillede i dette orkester i mange år. Han turnerede som solist i skiftende rytmegrupper, indtil han i 1964 bosatte sig i København, hvor han boede til sin død. I sine sidste år arbejdede han som solist i Europa.

Han var en af jazzens umiddelbart genkendelige solister blot i kraft af tonens klangfylde og karakteristiske vibrato, og det er som én af swinggenerationens store balladefortolkere med en uimodståelig inderlighed i udtrykket, Webster især vil blive husket.

Ben Webster er begravet på Assistens Kirkegård i København.

Efter Ben Webster's død etablerede en kreds af personer The Ben Webster Foundation som støtter jazz i Danmark og hvert år uddeler The Ben Webster prize. Fondets virke muliggøres af de royalties som Ben Websters indspilninger kaster af sig. http://www.benwebster.dk

Ben Websters musikalske efterladenskaber befinder sig i dag i Jazzsamlingerne ved Syddansk Universitetsbibliotek