Folksonomi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
m +"andre sprog" +Kategori:World Wide Web +{{It-stub}} +lettere formatering
Linje 1: Linje 1:
'''Folksonomi''' (også kendt som social tagging/klassifikation/indeksering/nøgleord/bogmærker) er [[indeks|indeksering]] af digitale [[data]] eller [[information]] ved brug af selvvalgte ord.


''Folksonomi'' er en sammenkobling af ordene "folk" og "taksonomi", og henviser til at data organiseres af "folk": i stedet for som i [[taksonomi]] "ovenfra og ned", er dette en "nedenfra og op" indeksering, der skabes af de involverede.
'''Folksonomi''' (også kendt som social- tagging/klassifikation/indeksering/nøgleord/bogmærker) indeksering af digitaldata/information ved brug af selvvalgte ord.


Det drejer sig om [[metadata]] der produceres og deles af fælleskabet ved at indeksere digitaldata eller indhold med egne ord. ''Del.icio.us'' er den mest kendte og brugte folksonomiudbyder{{kilde mangler}}. Man kan tilgå sine [[tag]]s eller indekseringer fra en hvilken som helst computer der er på [[internettet]].
Folksonomi En sammenkobling af ordene "folk" og "taksonomi", og henviser til at organisere data, men istedet for som i taksonomi der er ne ovenfra og ned ideksering, er det en nedenfra og op indeksering, der skabes af massen.

Det er metadata der produceres og deles af fælleskabet, for at indeksere digitaldata/indhold med egene ord. Del.icio.us er den mest kendte og brugte folksonomi udbyder. Hvorpå man kan tilgå ens tags/indekseringer fra hvilkensom helst computer der er på nettet.
== Se også ==
* [[Tags (metadata)]]


[[Kategori:World Wide Web]]


{{It-stub}}

[[zh-min-nan:Tāi-chiòng-hun-lūi-hoat]]
[[ca:Folcsonomia]]
[[de:Gemeinschaftliches Indexieren]]
[[en:Folksonomy]]
[[es:Folcsonomía]]
[[eu:Folksonomia]]
[[fa:رده‌بندی مردمی]]
[[fr:Folksonomie]]
[[ko:포크소노미]]
[[it:Folksonomia]]
[[lv:Birka]]
[[nl:Folksonomie]]
[[ja:フォークソノミー]]
[[pl:Folksonomia]]
[[pt:Folksonomia]]
[[ru:Фолксономия]]
[[fi:Folksonomia]]
[[th:โฟล์คโซโนมี]]
[[zh:分众分类法]]

Versionen fra 26. feb. 2008, 21:59

Folksonomi (også kendt som social tagging/klassifikation/indeksering/nøgleord/bogmærker) er indeksering af digitale data eller information ved brug af selvvalgte ord.

Folksonomi er en sammenkobling af ordene "folk" og "taksonomi", og henviser til at data organiseres af "folk": i stedet for som i taksonomi "ovenfra og ned", er dette en "nedenfra og op" indeksering, der skabes af de involverede.

Det drejer sig om metadata der produceres og deles af fælleskabet ved at indeksere digitaldata eller indhold med egne ord. Del.icio.us er den mest kendte og brugte folksonomiudbyder[kilde mangler]. Man kan tilgå sine tags eller indekseringer fra en hvilken som helst computer der er på internettet.

Se også


ItSpire
Denne it-artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.