Glam rock: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: simple:Glam rock
PipepBot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: no:Glamrock
Linje 27: Linje 27:
[[nl:Glamrock]]
[[nl:Glamrock]]
[[nn:Glam rock]]
[[nn:Glam rock]]
[[no:Glam rock]]
[[no:Glamrock]]
[[pl:Glam rock]]
[[pl:Glam rock]]
[[pt:Glam rock]]
[[pt:Glam rock]]

Versionen fra 27. feb. 2008, 06:09

Glam rock (forkortelse af glamour rock) var en musiktrend tidligt i 1970'erne. Fænomenet, der især var britisk, var en reaktion mod den højtsvævende intellektualitet, der havde udviklet sig i rockmusikken sidst i 1960'erne.

Glam rock fænomenet blev startet af Marc Bolan fra gruppen T.Rex, der egenhændigt foryngede popmusikken ved især at appelere til teenagers. I hans kølvand kom en lang række teenage-idoler og glam-stjerner så som Slade, Sweet, Suzi Quatro, Mud, Alvin Stardust, Gary Glitter, Wizzard og den tidlige David Bowie.

I Danmark var det mest kendte glam rock-orkester Walkers, der huserede på Tipparaden fra tidligt i havlfjerdserne til omkring 1976.

Glam rock var frivol, fjollet, underholdende og uprætentiøs. De enkelte kunstneres musik havde ikke meget til fælles udover en vis enkelhed og iørefaldenhed. I stedet blev der lagt stor vægt på idolernes såvel visuelle som seksuelle image. Alle glamstjerner optrådte i glitter-tøj, plateausko, glimmer og make-up, og der blev flirtet med en seksuel flertydighed, hvor grænserne mellem mand og kvinde, heteroseksualitet og homoseksualitet blev udviskede. Glam rock var dog først og fremmest en uselvhøjtidelig, kommerciel musikalsk stilart.