Slaget ved Dieppe: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Loveless (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ja:ディエップの戦い
Linje 34: Linje 34:
[[io:Dieppe inkurso]]
[[io:Dieppe inkurso]]
[[it:Raid su Dieppe]]
[[it:Raid su Dieppe]]
[[ja:ディエップの戦い]]
[[nl:Raid op Dieppe]]
[[nl:Raid op Dieppe]]
[[no:Diepperaidet]]
[[no:Diepperaidet]]

Versionen fra 29. feb. 2008, 14:02

Slaget ved Dieppe
Del af 2. Verdenskrig
[[Fil:|frameless|Kysten ud for Dieppe dagen efter det mislykkede raid. En canadisk spejder-jeep er blevet efterladt på stranden.]]
Kysten ud for Dieppe dagen efter det mislykkede raid. En canadisk spejder-jeep er blevet efterladt på stranden.
Dato 19. august 1942
Sted Dieppe, Frankrig
Resultat total tysk sejr
Casus belli Casus Belli
Parter
Canada
Storbritannien
Nazi-Tyskland
Ledere
Louis Mountbatten
J. H. Roberts
Gerd von Rundstedt
Styrke
6.086 1.500
Tab
Canada: 950 døde, 2.340 sårede eller tilfangetagne
Storbritannien:600 USA: 4+
311 døde, 280 sårede

Slaget ved Dieppe også kendt som Diepperaidet eller Operation Jubilee var et allieret angreb mod af tyskerne besatte nordfranske by Dieppe ved Atlanterhavskysten under 2. verdenskrig. Oprindeligt hed operationen RUTTER. Man startede planlægningen den 25 April 1942. Trænningen startede den 20 Maj 1942, og den 07 Juli 1942 stoppede man operation. Den 10 Juli 1942 omdøbte man planen til Operation JUBILEE. Den 19. august 1942 angreb omkring 6.000 allierede, Under kommando af General J.H. Roberts, hovedsageligt canadiere, med støtte fra flåde og luftvåben den stærkt befæstede kyst. Målet var at erobre en større havn for at få erfaring med en landgang og for at tage fanger og opsnappe efterretninger om tyskernes forsvar af Atlanterhavskysten med henblik på en senere større landgangsoperation. Man håbede også at kunne lokke det tyske lufvåben, Luftwaffe, ud i en større kamp, hvor den overlegne allierede luftstyrke ville kunne decimere tyskernes flyvevåben kraftigt.

Raidet blev af de fleste iagttagere vurderet til at være en enorm taktisk og militær fiasko. Ingen af de overordnede mål blev opnået, 3.623 af de i alt 6.086 landsatte tropper blev dræbt eller taget til fange, de allieredes luftvåben fik ikke lokket Luftwaffe i kamp, men mistede til gengæld 119 fly og den britiske flåde mistede 555 mand. Katastrofen ved Dieppe var en vigtig lærestreg for allierede invasionsplaner og erfaringerne fra slaget indgik i overvejelserne omkring Operation Overlord, også kendt som D-Dag.