Lyngbyvej: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
EPO (diskussion | bidrag)
m småret
Linje 1: Linje 1:
'''Lyngbyvej''' (del af [[Sekundærrute]] 201) er en af [[København]]s store [[indfaldsvej]]e. Den starter i [[Jægersborg]] som forlængelse af [[Lyngby Hovedgade]] på vestsiden af [[Vintappersø]]en og fortsætter i sydøstlig retning som [[lokalkørebane]] for [[Lyngbymotorvejen]] og efterfølgende [[Helsingørmotorvejen]]. Ved [[Hans Knudsens Plads]] ender motorvejen og Lyngbyvej fortsætter som almindelig vej til [[Vibenshus Runddel]], hvor den bliver til [[Nørre Allé]].
'''Lyngbyvej''' (del af [[Sekundærrute]] 201) er en af [[København]]s store [[indfaldsvej]]e. Den starter i [[Jægersborg]] som forlængelse af [[Lyngby Hovedgade]] på vestsiden af [[Vintappersø]]en og fortsætter i sydøstlig retning som [[lokalkørebane]] for [[Lyngbymotorvejen]] og efterfølgende [[Helsingørmotorvejen]]. Ved [[Hans Knudsens Plads]] ender motorvejen og Lyngbyvej fortsætter som almindelig vej til [[Vibenshus Runddel]], hvor den bliver til [[Nørre Allé]].


Vejen blev anlagt af [[Jean Marmillod]] i årene [[1764]]-[[1776|76]] (dog uden Marmillod som chef sidste år) som en [[kongevej]] mellem [[Vibenshus]] og [[Kongens Lyngby]], hvor den fortsatte op til kongeslottene i [[Hørsholm]] og [[Fredensborg]]<ref>[http://runeberg.org/dbl/11/0138.html Dansk Biografisk Lexikon XI. Bind]</ref>. Den befærdes som en af hovedstadens største indfaldsveje med ca. 60.000 biler dagligt<ref>[http://www.cykelviden.dk/cykelviden/Trafikindex/391_T%C3%A6llerapport2005.pdf Statistik for trafikken i København]</ref> og er således blevet udbygget flere gange igennem årene. Sidste byggeri var færdigt i 1974, ca 9 års arbejde, hvor man opgravede chaussestene og nedgravede vejen til en motorgade, med sit nuværende udseende med med delvis nedgravet motorvej i midten og lokalkørebaner i siderne.<ref name="webatlas">[http://svaj.webhouse.dk/gentofte_webatlas/atlas_pdf/side41_100dpi.pdf Gentofte Webatlas], side 41</ref>
Vejen blev anlagt af [[Jean Marmillod]] i årene [[1764]]-[[1776|76]] (dog uden Marmillod som chef det sidste år) som en [[kongevej]] mellem [[Vibenshus]] og [[Kongens Lyngby]], hvor den fortsatte op til kongeslottene i [[Hørsholm]] og [[Fredensborg]]<ref>[http://runeberg.org/dbl/11/0138.html Dansk Biografisk Lexikon XI. Bind]</ref>. Den befærdes som en af hovedstadens største indfaldsveje med ca. 60.000 biler dagligt<ref>[http://www.cykelviden.dk/cykelviden/Trafikindex/391_T%C3%A6llerapport2005.pdf Statistik for trafikken i København]</ref> og er således blevet udbygget flere gange igennem årene. Det seneste byggeri blev afsluttet i [[1974]] efter ca. 9 års arbejde, hvor man opgravede [[chaussésten]]ene og nedgravede vejen til en [[motorgade]], med sit nuværende udseende med med delvis nedgravet motorvej i midten og lokalkørebaner i siderne.<ref name="webatlas">[http://svaj.webhouse.dk/gentofte_webatlas/atlas_pdf/side41_100dpi.pdf Gentofte Webatlas], side 41</ref>


Strækningen [[Hans Knudsens Plads]] - [[Motorring 3]], der hidtil var blevet benævnt [[Lyngbymotorvejen]], skiftede i [[2005]] officelt navn til [[Helsingørmotorvejen]] under titlen "én motorvej - ét navn".


Som et kuriosum kan det nævnes, at krydset med [[Tuborgvej]] er [[Danmark]]s eneste vejanlæg i tre etager<ref name="webatlas"/>: Nederst motorvejen, i midten krydset Lyngbyvej/Tuborgvej og i toppen fører en tilkørselsrampe for Tuborgvej til motorvejens nordgående spor. Rampen starter sydvest for krydset, fører hen over krydset, fletter sammen med tilkørslen fra Lyngbyvej og munder så derefter ud i motorvejen.
Strækningen [[Hans Knudsens Plads]] - [[Motorring 3]] som er almindeligt kendt som [[Lyngbymotorvejen]], skiftede i 2005 af [[vejdirektoratet]] officelt navn til [[Helsingørmotorvejen]] under titlen [[http://www.trafikken.dk/wimpdoc.asp?page=document&objno=77053 en motorvej et navn]].


Som et kuriosum kan det nævnes, at krydset med [[Tuborgvej]] er [[Danmark]]s eneste vejanlæg i tre etager: Nederst motorvejen, i midten krydset Lyngbyvej/Tuborgvej og i toppen er der en tilslutning mellem motorvejen og Tuborgvej sydvest for krydset.<ref name="webatlas"/>


==Kilder==
==Kilder==

Versionen fra 2. mar. 2008, 21:50

Lyngbyvej (del af Sekundærrute 201) er en af Københavns store indfaldsveje. Den starter i Jægersborg som forlængelse af Lyngby Hovedgade på vestsiden af Vintappersøen og fortsætter i sydøstlig retning som lokalkørebane for Lyngbymotorvejen og efterfølgende Helsingørmotorvejen. Ved Hans Knudsens Plads ender motorvejen og Lyngbyvej fortsætter som almindelig vej til Vibenshus Runddel, hvor den bliver til Nørre Allé.

Vejen blev anlagt af Jean Marmillod i årene 1764-76 (dog uden Marmillod som chef det sidste år) som en kongevej mellem Vibenshus og Kongens Lyngby, hvor den fortsatte op til kongeslottene i Hørsholm og Fredensborg[1]. Den befærdes som en af hovedstadens største indfaldsveje med ca. 60.000 biler dagligt[2] og er således blevet udbygget flere gange igennem årene. Det seneste byggeri blev afsluttet i 1974 efter ca. 9 års arbejde, hvor man opgravede chausséstenene og nedgravede vejen til en motorgade, med sit nuværende udseende med med delvis nedgravet motorvej i midten og lokalkørebaner i siderne.[3]

Strækningen Hans Knudsens Plads - Motorring 3, der hidtil var blevet benævnt Lyngbymotorvejen, skiftede i 2005 officelt navn til Helsingørmotorvejen under titlen "én motorvej - ét navn".

Som et kuriosum kan det nævnes, at krydset med Tuborgvej er Danmarks eneste vejanlæg i tre etager[3]: Nederst motorvejen, i midten krydset Lyngbyvej/Tuborgvej og i toppen fører en tilkørselsrampe for Tuborgvej til motorvejens nordgående spor. Rampen starter sydvest for krydset, fører hen over krydset, fletter sammen med tilkørslen fra Lyngbyvej og munder så derefter ud i motorvejen.

Kilder

TrafikSpire
Denne trafikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

55°45′45.55″N 12°30′44.32″Ø / 55.7626528°N 12.5123111°Ø / 55.7626528; 12.5123111