Idealtype: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: es:Tipo ideal
Linje 14: Linje 14:
[[de:Idealtypus]]
[[de:Idealtypus]]
[[en:Ideal type]]
[[en:Ideal type]]
[[es:Tipo ideal]]
[[he:טיפוס אידאלי]]
[[he:טיפוס אידאלי]]
[[it:Idealtipo]]
[[it:Idealtipo]]

Versionen fra 4. mar. 2008, 05:09

Idealtype er et begreb, der anvendes til at beskrive karakteristika og elementer ved et givet fænomen. Det forventes ikke, at en idealtype fuldstændig beskriver ethvert tilfælde af en given sag, formålet er snarere at understrege visse elementer, der er til fælles for de fleste tilfælde af fænomenet.

Begrebet idealtype stammer fra Max Weber, og anvendes indenfor samfundsvidenskaberne til at forstå fænomener. Idealtyper bruges som et værktøj til at systematisere og klassificere handlinger indenfor forskellige hovedgrupper. Max Weber anvendte selv begrebet til at beskrive elementer i kapitalismen, i bureaukratiet, ved protestantisme og meget andet.

At skabe idealtyper er altså en måde at undgå dels at beskæftige sig med en meget overordnet, abstrakt idé, dels at undgå udelukkende at kunne beskæftige sig med et enkelt, historisk eksempel. Ved at skabe idealtyper mente Max Weber, at man blev i stand til at systematisere og anvende viden fra et større område. For at forstå observerede handlinger skaber alle mennesker idealtyper, f.eks. om personer ("Hun gør altid sådan noget") eller om nationaliteter ("Det er typisk tysk"). Menneskelige handlinger er komplekse, og for at kunne forstå individers og gruppers adfærd mente Max Weber, at det var nødvendigt at forsimple den fundne adfærd for derefter at kunne forstå den.

Idealtype beskriver altså ikke noget perfekt eller noget tilstræbelsesværdigt, men beskriver et forsimplet billede af observeret menneskelig adfærd.

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.