Uzi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: zh:烏茲衝鋒槍
m robot Tilføjer: it:Mitragliatore Uzi
Linje 47: Linje 47:
[[fr:Uzi]]
[[fr:Uzi]]
[[he:עוזי]]
[[he:עוזי]]
[[it:Mitragliatore Uzi]]
[[ja:ウージー]]
[[ja:ウージー]]
[[ko:우지 기관단총]]
[[ko:우지 기관단총]]

Versionen fra 27. apr. 2008, 15:08

Skabelon:Skydevåben Uzi (hebraisk עוזי) er en israelsk serie af maskinpistoler. Det første våben i serien blev udviklet af Uziel Gal sidst i 1940'erne. Uzi'er har været produceret af Israeli Military Industries, FN Herstal og andre.

Våbenet blev designet af Israel efter krigen mod de omkringliggende arabiske lande i 1948, kendt som Israels uafhængighedskrig. Designet var baseret på den tjekkiske CZ Model 25. Den israelske hær testede Uzi'en og den blev godkendt foran andre mere konvensionelle våben. Gal ville ikke have at våbenet skulle opkaldes efter ham, men dette blev der ikke taget hensyn til.

Den første model kom i 1951, og blev brugt i kamp for første gang i 1956. Våbenet blev en kommerciel succes og et antal forbedringer blev hurtigt introduceret.

Uzi'en blev primært brugt til selvforsvar af styrker, som ikke var direkte i frontlinien, samt officerer, artilleri- og pansertropper, men også specialstyrker i frontlinien. Uzi'ens kompakte størrelse og ildkraft viste sig yderst nyttig i rydningen af syriske bunkere og jordanske defensive positioner under Seksdageskrigen.

Mere kompakte varianter er blevet brugt af israelske specialstyrker indtil for nylig, men i december 2003 erklærede det israelske forsvar, at de ville udfase våbenet fuldstændigt, men at produktionen ville fortsætte til kommersielle formål.

Over 90 lande har brugt våbenet i politi- eller militærstyrker.

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.