Agent Orange: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: hu:Agent Orange
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: cs:Agent Orange, eo:Agent Orange
Linje 13: Linje 13:


[[ca:Agent taronja]]
[[ca:Agent taronja]]
[[cs:Agent Orange]]
[[de:Agent Orange]]
[[de:Agent Orange]]
[[en:Agent Orange]]
[[en:Agent Orange]]
[[eo:Agent Orange]]
[[es:Agente Naranja]]
[[es:Agente Naranja]]
[[fi:Agent Orange]]
[[fi:Agent Orange]]

Versionen fra 7. maj 2008, 08:00

Agent Orange var en gift, der blev brugt af amerikanerne under Vietnamkrigen. Man sprøjtede det på træerne, så bladene faldt af og aldrig kom tilbage. På den måde blev det sværere for vietnameserne at gemme sig i deres tætte jungler.

Agent Orange er en blanding af to aktive stoffer, nemlig 2,4,5-triklorfenoxy-butylester ("2,4,5-T") blandet med 2,4-diklorfenoxy-butylester ("2,4-D"). Disse to kemikalier er begge i sig selv skadelige for mennesker, men regnes ikke for miljøfarlige. Det er derimod dioxinen, 2,3,7,8-tetraklordibenzodioxin, som bliver dannet under fremstillingen. Dioxinen kan vaskes fra, men amerikanerne har ikke gjort det, og det var det, der gjorde Agent Orange miljøfarligt.

De fleste amerikanske soldater vidste ikke, hvad de sprøjtede med. De troede, Agent Orange var myggespray. Så derfor fik nogle soldater det flere gange på huden og i munden. "Det føltes lidt fedtet, når det kom på huden", fortæller en vietnamveteran, "men jeg tænkte ikke videre over det."

I dag ønsker Vietnam erstatning fra amerikanerne. 5 dollar per misdannet barn, og da der er mange af dem, kan det blive meget dyrt. USA vil dog ikke anerkende det store forureningsomfang, som landet hævdes at have ansvaret for.