Nørre Vosborg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 115: Linje 115:


* Hans-Edvard Nørregård-Nielsen. Nørre Vosborg. En Vestjysk Herregård. Gyldendahl, 2008
* Hans-Edvard Nørregård-Nielsen. Nørre Vosborg. En Vestjysk Herregård. Gyldendahl, 2008
* Henrik Haubroe. Mit eventyr som deltids herremand på Nørre Wosborg. Dyrehavens Forlag, 2007
* Niels Peter Stilling. Danmarks Slotte og Herregårde. Politikens Forlag, 2004
* Niels Peter Stilling. Danmarks Slotte og Herregårde. Politikens Forlag, 2004



Versionen fra 9. maj 2008, 20:08

Koordinater: Ukendt argument format
{{#coordinates:}}: ugyldig længdegrad

Herregården Nørre Vosborg omkring 1867

Herregården Nørre Vosborg blev grundlagt på det nuværende sted i 1552 af Knud Henriksen Gyldenstjerne og omfatter et firefløjet anlæg med tilhørende avlsgård. Hovedgårdens bygninger stammer fra de fire århundreder fra 1500-tallet til 1800-tallet. Til gården hører 216 ha land. Herregården blev i 2004 erhvervet af fonden Realdania og nænsomt restaureret. Restaurationen blev afsluttet i april 2008. Nørre Vosborg er nu indrettet som hotel og kultursted med herregårds-restaurant og -cafe samt kursus- og festlokaler.


Historie

Den første gang gården omtales er som "Osborg" eller "Fosborg" i år 1299 hvor den tilhørte Erik Menved og var beliggende lidt syd-vest for den nuværende hovedgård. Placeringen var stategisk gunstig ved Storåens udmunding i Nissum Fjord og tæt på den gamle oksedrivervej gennem Jylland. Fra omkring 1340 ejede herremanden Niels Bugge, som ligeledes ejede herregården Hald Hovedgård ved Viborg, den tidlige gård. Niels Bugge blev myrdet i Middelfart i 1359 på hjemvejen fra et møde med kong Valdemar Atterdag, sandsynligvis på baggrunden af at have stået i opposition mod kongen sammen med andre jyske herremænd. Herregården blev konfiskeret af kongen, men blev givet tilbage til slægten Bugge i 1375 af Dronning Margrethe 1.. Vosborg forblev i slægtens eje indtil ca. 1400, hvor Podebuskfamilien - en kongetro adelsslægt fra Rügen - overtog den.


Gyldenstjerne-huset (østfløj, 1552)

Kort efter reformationens omvæltninger overtager den tidligere biskop fra Odense Knud Henriksen Gyldenstjerne i 1548 ejerskabet af herregården efter at have giftet sig med Jytte Predbjørnsdatter Podebusk, som var datter til den tidligere ejer Predbjørn Podebusk. Gyldenstjerne påbegynder opførelsen af den første bebyggelse i form af et befæstet borganlæg med volde og grave og et to etagers stenhus i gotisk stil, som står færdig i 1552. Huset havde oprindeligt en portgennemgang, som blev lukket i 1797. Forskellige spor kunne tyde på, at der vest for Gyldenstjerne-huset har ligget en tilsvarende to etagers stenhus og som var forbundet med dette med mure og herved i sin helhed dannede en lukket gårdsplads.


Ide Lange-huset (nordfløj, 1642)

I 1642 blev der opført en beskeden nordfløj i sort optrukket bindingsværk.


DeLinde-huset (vestfløj, 1770)

Linde de Leth slægten ejede Nørre Vosborg fra 1706 indtil 1787, hvor bondesønnerne brødrene Søren og Peder Tang overtog gården. Inden da opføres vestfløjen i barokstil i 1770 på fundamentet af et tidligere stenhus. 1790 opføres et porttårn som afslutning af gårdspladsen mod øst.


Tang-huset (sydfløj, 1839)

Sydfløjen blev opført i 1839 af Andreas Evald Meinert Tang i nyklassicistisk stil. Sydfløjen blev anlæggets hovedbygning med hovedindgangen. I 1862 blev den forlænget mod øst med en nygotisk forbindelsesfløj mod Gyldenstjerne-huset.

H.C. Andersen boede på herregården i 1859 fra den 5.juli til den 20.juli. I Historie fra Klitterne ses, at H.C. Andersen må være blevet meget inspireret af Tangs fortællinger og hans udflugt til Husby Klit.


Vosborglille (1853)

Villaen blev opført af Andreas Evald Meinert Tang i 1853 til sin ældre pensionerede broder, der havde været præst.


Nørre Vosborg forblev i Tang-familien og beslægtede familiers eje indtil 2004, hvor Fonden Realdania erhvervede gården.


Billeder


Ejere af Nørre Vosborg

Satelitfoto


Eksterne henvisninger

Litteratur

  • Hans-Edvard Nørregård-Nielsen. Nørre Vosborg. En Vestjysk Herregård. Gyldendahl, 2008
  • Henrik Haubroe. Mit eventyr som deltids herremand på Nørre Wosborg. Dyrehavens Forlag, 2007
  • Niels Peter Stilling. Danmarks Slotte og Herregårde. Politikens Forlag, 2004