Tegneserie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 99: Linje 99:
* [[Ensom ulv og hvalp]] ([[Kasuo Koike]])
* [[Ensom ulv og hvalp]] ([[Kasuo Koike]])
* [[Ghost in the Shell]] ([[Masamune Shirow]])
* [[Ghost in the Shell]] ([[Masamune Shirow]])
* [[Naruto]]
* [[Naruto]] ([[Masashi Kishimoto]])


=== New Zealand ===
=== New Zealand ===

Versionen fra 15. jun. 2008, 09:34

En tegneserie er et tegnet billede med eller uden ramme, som består af mindst to billeder der indbyrdes hænger sammen og er afhængige af hinanden, og som fortæller en fremadskridende handling.

  • En tegneserie kan være uden tekst (f.eks. Ferd'nand), men som oftest indeholder den tekst i talebobler og i forklarende tekstrammer (f.eks. Anders And). Den kan i enkelte tilfælde være uden talebobler og kun indeholde forklarende og fortællende tekstrammer (f.eks. Prins Valiant).
  • En tegneserie kan gøre brug af forskellige effekter for at tydeliggøre meningen. Den kan benytte sig af lydord eller af et efterhånden alment kendt billedsymbolsprog.
  • Den enkleste form for tegneserie er den afsluttede, humoristiske avisstribe, men formen er blevet udviklet til den mere komplicerede hæfte- og albumsform. En kunstnerisk videreudvikling af den almindelige tegneserie kaldes også en graphic novel (eng.: "grafisk roman"), som især Will Eisner er kendt for.

Den spæde barndom

The Yellow Kid

Det er usikkert, hvilken der egentlig var den allerførste tegneserie. Noget lignende tegneserier har ganske givet eksisteret gennem hele historien. Gennem kunst- og kulturhistorien har vi haft flere eksempler på de samme virkemidlene som tegneseriene bruger. Nogen eksempler er gamle hulemalerier, ægyptiske malerier og broderier fra Middelalderen, som Bayeux-tapetet.

I dens spæde barndom blev tegneserierne ikke opfatttet som et seriøst medium. Derfor blev de aldrig registreret noget sted. Knold og Tot, der startede 1896 bliver ofte oppfattet som første tegneserie, men samme år kørte serien The Yellow Kid og kunstneren Rodolphe Töpffer havde allerede i 1820-erne lavet illustrerede fortællinger. I 1896 fik Richard Outcault trykt en serie i New York Journal som hed Hogans Alley. Dette var den første tegneserie som havde et fast persongalleri, med personer som The Yellow Kid. Hvilken den første tegneserie var, vil alligevel afhænge af, hvordan man definerer fænomenet.

De første år var der ikke de senere så velkendte talebobler, man skrev personernes replikker under billedet præcis som vittighedstegninger. Men lydordene begyndte deres indtog tidligt på billederne, og de har siden været en af grundene til, at man ofte har opfattet tegneserien som et barnligt medium.

Kendte tegneserier

Sorteret efter oprindelseslande:


Belgien

Tegneseriefigurer pryder flere husgavle i Bruxelles.

Især Belgien har produceret mange kendte tegneseriefigurer som:

Canada

Danmark

Finland

Frankrig

Italien

Japan

Japanske tegneserier betegnes ofte Manga.

New Zealand

Storbritannien

Sverige

USA

Fil:Fleishersuperman-big.png
Superhelte er i fokus i mange tegneserier. Her Superman som han så ud i 1942.
Gyldenspjæt anno 1916.

Se også

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link FA