Eufemisme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Zorrobot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fy:Eufemisme
BOTarate (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ja:婉曲法
Linje 33: Linje 33:
[[is:Veigrunarorð]]
[[is:Veigrunarorð]]
[[it:Eufemismo]]
[[it:Eufemismo]]
[[ja:婉曲法]]
[[ka:ევფემიზმი]]
[[ka:ევფემიზმი]]
[[lb:Euphemismus]]
[[lb:Euphemismus]]

Versionen fra 28. jun. 2008, 15:52

En eufemisme er et ord, der bruges som omskrivning for et ord, der af den ene eller anden grund er uønsket eller tabu-belagt. Årsagen kan være, at det oprindelige ord opfattes som ubehageligt eller vulgært, eller at det opfattes som negativt eller nedsættende, et såkaldt pejorativ.

Eksempler på eufemismer er: sove ind i stedet for at , adamskostume/evakostume istedet for nøgenhed, lønmodtager istedet for arbejder, sort eller farvet i stedet for neger, og samspilsramt i stedet for adfærdsvanskelig eller miljøskadet.

Canadieren Steven Pinker har udviklet en teori, som han kalder eufemisme-trædemøllen. Ifølge den vil de negative associationer, der er forbundet med et ord, altid efter en vis periode blive overført til eufemismen. Det kan så igen føre til dannelsen af en ny eufemisme. Årsagen er, at brugen af et nyt ord ikke bidrager til at løse problemer. Det kan højst tilsløre problemerne og dermed måske endda forsinke en virkelig løsning.

I nogle tilfælde ser man derfor også den modsat rettede tendens. Det vil sige, at brugen af eufemismer bevidst afvises, at man insisterer på, at kalde tingen ved "rette navn", ud fra en betragtning om, at "det ikke er noget at skamme sig over". Et eksempel på det har vi i 1970'erne, hvor kvindebevægelsen insisterede på brugen af ordet kvinde frem for de dengang meget udbredte eufemismer dame og pige. Et andet eksempel er mange homoseksuelles insisteren på brugen af ordet bøsse, der tidligere blev anset for meget negativt, og derfor var tabubelagt, men blev vendt til generelt at blive opfattet som neutralt.

Skabelon:Link FA