Christen Lyngbo: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 14: Linje 14:




== Eksterne henvisninger/kilder ==


Faber, Ole: ''Forord til katalog over 4 udstillinger''. Varde Museum.
{{biostub}}

{{DEFAULTSORT:Lyngbo, Christen}}
P. Friss & H.H. Kristensen: ''Maleren Chr. Lyngbos vestjyske billeder i udvalg''. 1954
[[kategori:født i 1871]]
[[kategori:død i 1968]]
[[kategori:danske kunstnere]]

Versionen fra 29. jun. 2008, 23:25

Christen Lyngbo (1871-1968) var en dansk kunstner som skabte malerier, akvareller, blyanttegninger og tusch'er. Lyngbo er mest berømt for malerier af den vestjyske hede og klitlandskab.

Christen Lyngbo var søn af malermester Karl Nielsen i Vrøgum og stod i sine unge dage i lærer som maler. Efter endt Lærertid tog Lyngbo til København på teknisk skole og senere præsterede han som den første vestjyde nogensinde at blive optaget og studere på kunstakademiet i hovedstaden (1894 - 1897).

Efter studietiden levede Lyngbo i en kort årrække i Esrum i nordsjælland og fokuserede på portrætmaliet. Vestjylland trak dog i Lyngbo og han flyttede til Varde hvor han i en længere årrække og var tegnelærer ved byens tekniske skole. Dog synes havet, klitterne og heden at være kilderne for Lyngbo's energi og inspiration. Derfor flyttede han helt ud til kysten til Henne strand for at være nær den natur som betagede ham. Malerierne af disse omgivelser i ren naturalistik stil er hvad Lyngbo som kunstner huskes for. Som person huskes Lyngbo som en livsnyder og for sin vis en provokatør som nød at prikke til det etablerede. Rygterne siger ydermere at Lyngbo, på god jysk manér, fastsatte prisen på malerierne efter hvor mange køer eller får han havde malet i det enkelte maleri.

Lyngbo forlod ikke Danmark før han næsten 80 år gammel rejste til England. De følgende år rejste Lyngbo til Italien, Mallorca, De Canariske Øer, Ægypten, Israel og Ægypten. Den sidste udenlandsrejse gik til Spanien i en alder af 94 år.

Gennem årene ved Henne strand opkøbte Lyngbo omkring 500 tønder land som blev fredet og som der idag er et eftertragtet vandreområde. Kort inden hans død donerede Lyngbo en omfattende samling af egne værker til Varde Museum. Han donerede ydermere penge til opførelsen af Lyngbosalen som er en tilbygning til varde museum.


--Mspuurn 30. jun 2008, 00:06 (CEST)


Eksterne henvisninger/kilder

Faber, Ole: Forord til katalog over 4 udstillinger. Varde Museum.

P. Friss & H.H. Kristensen: Maleren Chr. Lyngbos vestjyske billeder i udvalg. 1954