Forskel mellem versioner af "Erik Pontoppidan den ældre"

Spring til navigation Spring til søgning
(→‎Biskop i Trondhjem: Oprettet link til Visitator)
==Studietid og udlandsrejse==
Da den lille Erik tidlig røbede gode anlæg, lod de, som det synes, velhavende forældre ham undervise privat af stedets præst og, da han var 9 år gammel, sætte i latinskolen i [[Odense]], hvorfra han [[1633]] gik over til gymnasiet; [[1635]] immatrikuleredes han ved [[Københavns Universitet]]. Her blev man snart opmærksom på ham så vel på grund af hans dygtighed i [[teologi]]en som ved hans poetiske forsøg, der både på dansk, [[latin]] og [[græsk]] mentes at give ualmindelig store løfter for fremtiden. Det første af hans digte,
som nåede at blive trykt, et latinsk bryllupscarmen, var forfattet, allerede før han kom til universitetet. Han var meget yndet af den teologiske professor, [[Sjælland]]s senere biskop, [[Jesper Brochmand]], i hvis hus han jævnlig kom, ja i nogen tid logerede, og ved hvis hjælp han opnåede at blive [[informator]] for flere unge adelsmænd, både før og efter at han, [[1638]], havde taget sin [[Embedseksamen|attestats]] med særdeles hædrende vidnesbyrd.
 
[[1641]] rejste han udenlands, dels for et kongeligt [[stipendium]], dels med understøttelse af [[Ellen Marsvin]], der allerede tidligere havde vist sig som hans velynderinde. Da [[Trediveårskrigen]] rasede med fuld kraft i [[Tyskland]], hvor universiteterne lå så godt som øde, gik hans rejse til [[Holland]] og senere til [[Frankrig]].

Navigationsmenu