Prater: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ro:Prater
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ru:Пратер
Linje 22: Linje 22:
[[pl:Wiener Prater]]
[[pl:Wiener Prater]]
[[ro:Prater]]
[[ro:Prater]]
[[ru:Пратер]]
[[sv:Prater]]
[[sv:Prater]]
[[tr:Prater]]
[[tr:Prater]]

Versionen fra 12. jul. 2008, 21:40

Prater (eller Wiener Prater) er et stort offentligt parkområde i bydelen Leopoldstadt i Wien. Navnet Prater er sandsynligvis afledt af pratum eller prado (latin hhv. spansk for slette).

"Prater" er i dagligtale i Østrig ofte ensbetydende med den mere kendte forlystelsespark "Wurstelprater", som ligger helt mod vest i området, og som kun udgør en lille del af det seks kvadratkilometer store landskab. Denne forlystelsespark indeholder blandt andet det kendte pariserhjul Riesenrad (430 ton, 65 m høj), som bruges i filmen Den tredje mand, hvorhovedpersonen Orson Welles kan føre hemmelige samtaler, uden de kan høres af andre. I Wurstelprater er desuden et natåbent diskotek, "Villa Wahnsinn", at finde.

Historie

Prater set fra Riesenrad

Området som omfatter det nuværende Prater blev første gang nævnt i 1162, da kejser Friedrich I gav jorden til den noble familie Prato. Ordet Prater blev først brugt i 1403 og blev oprindeligt brugt om en lille ø i Donau, men blev gradvis udvidet til også at inkludere de omkringliggende områder. Jorden skiftede ofte hænder indtil det blev købt af Maximilian II i 1560 for at være jagtområde. For at komme strejfende til livs forbød Rudolf II indgang til området. D. 7. april 1766 erklærede Joseph II Prater for frit til offentlig afbenyttelse og forlystelse og tillod desuden cafeer, som lagde grunden for Wurstelprater. Helt indtil 1920 vedblev Prater at være et jagtområde.

I 1873 blev en verdensudstilling afholdt i Prater, hvor et stort område blev indrettet med udstillingshaller omkring den runde bygning "Rotunde", som dog brændte ned i 1937. På dette sted findes nu Messegelände, som er en udstillingsbygning.

Området er blevet reduceret en smule i løbet af årene blandt andet med opbyggelsen af Ernst Happel-stadion (Østrigs nationalstadion) og den såkaldte Südosttangente, som er Østrigs travleste motorvejsstrækning.