Col de Somport: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m iw-links
m Tilføjelser om historie og pilgrimsvejen
Linje 1: Linje 1:
[[Billede:Col-du-Somport.JPG|thumb|310px|Somportpasset, set fra den franske side.]]
[[Billede:Col-du-Somport.JPG|thumb|310px|Somportpasset, set fra den franske side.]]
'''Somportpasset''' ([[fransk (sprog)|fransk]]: '''Col de Somport''') er et bjergpas i [[Pyrenæerne]], beliggende i 1.632 m højde. Det forbinder [[Aspedalen]] i Frankrig (departementet [[Pyrénées-Atlantiques]], tidligere fyrstendømmet [[Béarn]]) med [[Canfranc]]-dalen i Spanien (den autonome provins [[Navarra]]). Passet er en vigtig trafikforbindelse, da der kun er få andre muligheder for at krydse Pyrenæerne. Der har tidligere været togforbindelse mellem [[Pau]] og [[Pamplona]] via Somportpasset, men linjen er nedlagt på den franske side, hvor den kun når [[Oloron-Sainte-Marie]]. Til gengæld er der nu lavet en vejtunnel, som fører trafikken dybt under passet. Det har fjernet den tunge trafik fra passet, som nu mest har karakter af et turiststed med muligheder for vandrere og skisportsfolk.
'''Somportpasset''' ([[fransk (sprog)|fransk]]: '''Col de Somport''', [[spansk(sprog)|spansk(sprog)]]: '''Puerto de Somport''') er et bjergpas, der ligger i 1.632 m højde ide vestlige [[Pyrenæerne|Pyrenæer]]. Det forbinder [[Aspedalen]] i Frankrig (departementet [[Pyrénées-Atlantiques]], tidligere fyrstendømmet [[Béarn]]) med [[Canfranc]]-dalen i Spanien (den autonome provins [[Navarra]]). Passet er en vigtig trafikforbindelse, da der kun er få andre muligheder for at krydse Pyrenæerne. Der har tidligere været togforbindelse mellem [[Pau]] og [[Pamplona]] via Somportpasset, men linjen er nedlagt på den franske side efter en godstogsulykke i 1970. Til gengæld er der nu lavet en vejtunnel, som fører trafikken dybt under passet. Det har fjernet den tunge trafik fra passet, som nu mest har karakter af et turiststed med muligheder for vandrere og skisportsfolk. Passet er snedækket fra slutningen af oktober til slutningen af maj


==Historie==
Somportpasset danner forbindelse mellem ''Via Tolosane'', den franske pilgrimsrute, og [[Jakobsvejen]], som den møder i [[Huesca]].
Somportpasset er en af de ældste pyrenæerovergange. Allerede kelterne, romerne, karthagenienserne, visigoterne og og maurerne brugte dette pas. Navnet er en nedslidt version af det [[latin]]ske ''summus portus'' (= “den højeste overgang”), hvad det faktisk også er. I nærheden af passet findes et monument for pilgrimmene, og på vejen ned mod [[Canfranc]] kommer man forbi to interessante ruiner: det middelalderlige herberg for de vejfarende, Hospital de Santa Cristina, og fæstningen ved [[Candanchú]].

==Pilgrimsvejen==
Somportpasset danner forbindelse mellem ''Via Tolosane'', den franske pilgrimsrute, og den nordspanske ''Camino aragonés'', som netop begynder i selve passet. Passet var uden diskussion det mest brugte af pilgrimmene, der skulle fra Frankrig til [[Jakobsvejen]] i Spanien. Først da man havde fået nedkæmpet de baskiske landevejsrøvere i det 12. århundrede, blev passet ved [[Roncesvalles]] foretrukket, fordi det er lettere at komme over. Afstanden fra passet til [[Santiago de Compostela]] er 858 km.


[[Kategori:Béarn]]
[[Kategori:Béarn]]

Versionen fra 15. jul. 2008, 12:13

Somportpasset, set fra den franske side.

Somportpasset (fransk: Col de Somport, spansk(sprog): Puerto de Somport) er et bjergpas, der ligger i 1.632 m højde ide vestlige Pyrenæer. Det forbinder Aspedalen i Frankrig (departementet Pyrénées-Atlantiques, tidligere fyrstendømmet Béarn) med Canfranc-dalen i Spanien (den autonome provins Navarra). Passet er en vigtig trafikforbindelse, da der kun er få andre muligheder for at krydse Pyrenæerne. Der har tidligere været togforbindelse mellem Pau og Pamplona via Somportpasset, men linjen er nedlagt på den franske side efter en godstogsulykke i 1970. Til gengæld er der nu lavet en vejtunnel, som fører trafikken dybt under passet. Det har fjernet den tunge trafik fra passet, som nu mest har karakter af et turiststed med muligheder for vandrere og skisportsfolk. Passet er snedækket fra slutningen af oktober til slutningen af maj

Historie

Somportpasset er en af de ældste pyrenæerovergange. Allerede kelterne, romerne, karthagenienserne, visigoterne og og maurerne brugte dette pas. Navnet er en nedslidt version af det latinske summus portus (= “den højeste overgang”), hvad det faktisk også er. I nærheden af passet findes et monument for pilgrimmene, og på vejen ned mod Canfranc kommer man forbi to interessante ruiner: det middelalderlige herberg for de vejfarende, Hospital de Santa Cristina, og fæstningen ved Candanchú.

Pilgrimsvejen

Somportpasset danner forbindelse mellem Via Tolosane, den franske pilgrimsrute, og den nordspanske Camino aragonés, som netop begynder i selve passet. Passet var uden diskussion det mest brugte af pilgrimmene, der skulle fra Frankrig til Jakobsvejen i Spanien. Først da man havde fået nedkæmpet de baskiske landevejsrøvere i det 12. århundrede, blev passet ved Roncesvalles foretrukket, fordi det er lettere at komme over. Afstanden fra passet til Santiago de Compostela er 858 km.