Daytonaftalen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
77 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
linkfix
(tilføjelser)
(linkfix)
'''Daytonaftalen''',også kendt som '''Paris Protokollen''' eller '''Dayton-Paris aftalen''' (officiel betegnelse: '''''The General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina''''') er betegnelse for den [[fredsaftale]] der satte en stopper for den tre et halvt år lange [[Bosniske krig]] i [[Bosnien-Hercegovina]], en af [[krigene i Jugoslavien]]. Fredsaftalen blev opnåetindgået under en fredskonference på [[Wright-Patterson Air Force Base]] nær [[Dayton]], [[Ohio]] ([[USA]]) i perioden [[1. november|1.]] - [[21. november]] [[1995]]. Rent formelt blev denaftalen efterfølgende underskrevet i [[Paris]] den [[14. december]], [[1995]].
 
Fredskonferencen og de dermed forbundne forhandlinger blev ledet af USAs udenrigsminister [[Warren Christopher]] og hovedforhandler [[Richard Holbrooke]] samme med de to øvrige formænd, EUs specielle repræsentant [[Carl Bildt]] og den russiske viceudenrigsminister [[Igor Ivanov]]. En nøglefigor i USAs delegation var general [[General Wesley Clark]] (som senere blev NATOs Europæiske øverstkommanderende (for [[SACEUR]]) i [[1997]]). Fra [[United Kingdom]] deltog generalløjtnant [[Col Arundell David Leakey]] som militær repræsentant (han blev senere leder af [[EUFOR Althea]] i 2005). ''[[The Public International Law & Policy Group]]'' (PILPG) fungerede som juridisk rådgivningsorgan for den bosniske regering under forhandlingerne.
 
Efter at den [[Radovan Karadžić]], der var præsident i den bosnisk-serbiske [[Republika Srpska|republik Srpska]], er blevet arresteret og bragt til [[Haag]] for at bleve fremstillet for FN's krigsforbryderdomstol (''[[Det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien]]'') er visse dele af Daytonaftalen atter blevet aktuelle, i kraft af at den amerikanske chefforhandler Richard Holbrooke ifølge Karadzic lovede Karazic amnesti såfremt han trak sig tilbage fra alle politiske poster. Holbrooke nægter at han har indgået en sådan aftale, men Karadzics påstande støttes af informationer, som blev tilgængelige fra omkring oktober 2007<ref>[http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2007/10/04/082115.htm?rss=true USA lod Radovan Karadzic undslippe - dr.dk/Nyheder/Udland, 4.okt.2007]</ref>.
 
Efter at den [[Radovan Karadžić]], der var præsident i den bosnisk-serbiske [[Republika Srpska|republik Srpska]], er blevet arresteret i slutningen af juli 2008 og efterfølgende bragt til [[Haag]] for at bleveblive fremstillet for FN's krigsforbryderdomstol (''[[Det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien]]'') er visse dele af Daytonaftalen atter blevet aktuelle,. iDette kraft afskyldes at den amerikanske chefforhandler Richard Holbrooke ifølge Karadzic lovede Karazic amnesti såfremt han trak sig tilbage fra alle politiske poster. Holbrooke nægter at han har indgået en sådan aftale, men Karadzics påstande støttes af informationer, som blev tilgængelige fra omkring oktober 2007<ref>[http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2007/10/04/082115.htm?rss=true USA lod Radovan Karadzic undslippe - dr.dk/Nyheder/Udland, 4.okt.2007]</ref>.
 
[[Kategori:Jugoslavien]]
[[Kategori:Bosnien]]
[[Kategori:Bosnien-Hercegovina]]
[[Kategori:Fredsaftaler]]
19.755

redigeringer

Navigationsmenu