Østermarie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 8: Linje 8:
Allinge Gudhjem Kommunens tekniske udvalg fandt derimod ikke, at Victor Borges Genvej var en morsom idé, så den blev ikke til noget.
Allinge Gudhjem Kommunens tekniske udvalg fandt derimod ikke, at Victor Borges Genvej var en morsom idé, så den blev ikke til noget.
En række veje er opkaldt efter nulevende kunstnere: KulturBornholm har i samarbejde med erhvervslivet udnævnt en række æreskunstnere, der har kvitteret med optræden i byen. Den første vej var [[Henning Moritzen]]s Allé. Derefter opstod blandt andet [[Ghita Nørby]]s Runddel, [[Bodil Udsen]]s Plads, [[Ebbe Rode]]s Aveny, [[Aage Haugland]]s Gyde, Tina Kibergs Sti, Jesper Kleins Banegaardsplads, [[Svend Asmussen]]s Sving, Søren Hauch-Fausbølls Terrasse, Palle Hulds Hulvej, Flemming Flindts Svanesø, [[Benny Andersen]]s Boldgade og Per Arnoldis Vej. I 2008 indvier den [[Irland|irske]] ambassadør i Danmark [Seamus Heaney]] Stræde opkaldt efter den irske [[Nobelprisen i litteratur|nobelprismodtager]], der blandt andet har skrevet om [[Tollundmanden]].
En række veje er opkaldt efter nulevende kunstnere: KulturBornholm har i samarbejde med erhvervslivet udnævnt en række æreskunstnere, der har kvitteret med optræden i byen. Den første vej var [[Henning Moritzen]]s Allé. Derefter opstod blandt andet [[Ghita Nørby]]s Runddel, [[Bodil Udsen]]s Plads, [[Ebbe Rode]]s Aveny, [[Aage Haugland]]s Gyde, Tina Kibergs Sti, Jesper Kleins Banegaardsplads, [[Svend Asmussen]]s Sving, Søren Hauch-Fausbølls Terrasse, Palle Hulds Hulvej, Flemming Flindts Svanesø, [[Benny Andersen]]s Boldgade og Per Arnoldis Vej. I 2008 indviede den [[Irland|irske]] ambassadør i Danmark [Seamus Heaney]] Stræde opkaldt efter den irske [[Nobelprisen i litteratur|nobelprismodtager]] i 1995, der blandt andet har digtet om [[Tollundmanden]].





Versionen fra 2. aug. 2008, 06:50

Østermarie er en lille by på det nordøstlige Bornholm med 532 indbyggere (2007) [1] beliggende sydøst for Gudhjem. I byen ligger Østermarie Kirke (del af Østermarie Sogn). Østermarie ligger på landevejen mellem Østerlars og Svaneke, og i byen mødes denne landevej med vejen gennem Almindingen til Rønne.

Byen er opstået omkring stationen, og i den nordlige ende ligger den oprindelige stationsbygning (1915). Den er tegnet af Kay Fisker og Aage Rafn. Stationen ejes nu af keramiker Anne Stougård, som har værksted og udstilling i det fredede hus. Der har i en årrække været posthus i bygningen, men denne funktion er overgået til Brugsen, der har til huse i den gamle højskolebygning midt i byen. Martin Andersen Nexø gik på højskolen og var også med til at bygge den nye kirke (1891). På kirkegården ses betydelige ruiner af den gamle kirke (ca. 1200). Byen har desuden en bevaringsværdig folkeskole, der sammen med Østermarie Idrætsforenings baner afslutter byen mod vest og Almindingen.

Specielle vejnavne

Handels- og kulturbyen er kendt for en række veje og lignende med specielle navne. Der findes helt officielt en Rosenørns Allé, hvor Østermarie amatørradioklubs karakteristiske gamle klubhus ligger. Navnet er inspireret af alleen på Frederiksberg, hvor Danmarks Radio har haft til huse i mange år.

Allinge Gudhjem Kommunens tekniske udvalg fandt derimod ikke, at Victor Borges Genvej var en morsom idé, så den blev ikke til noget.

En række veje er opkaldt efter nulevende kunstnere: KulturBornholm har i samarbejde med erhvervslivet udnævnt en række æreskunstnere, der har kvitteret med optræden i byen. Den første vej var Henning Moritzens Allé. Derefter opstod blandt andet Ghita Nørbys Runddel, Bodil Udsens Plads, Ebbe Rodes Aveny, Aage Hauglands Gyde, Tina Kibergs Sti, Jesper Kleins Banegaardsplads, Svend Asmussens Sving, Søren Hauch-Fausbølls Terrasse, Palle Hulds Hulvej, Flemming Flindts Svanesø, Benny Andersens Boldgade og Per Arnoldis Vej. I 2008 indviede den irske ambassadør i Danmark [Seamus Heaney]] Stræde opkaldt efter den irske nobelprismodtager i 1995, der blandt andet har digtet om Tollundmanden.


Historie

Som byens grundlægger [2] regnes skræddermester og senere hotelejer Peter Mortensen, der omkring 1891 byggede "Ågårdshus" og noget senere "Kirkekilde" og endelig sidst i 90'erne "Villa Godthåb". Hos høker Fuglsang blev der oprettet brevsamlingssted med poststempel, der stemplede med navnet "Godthåb". Dette er det første officielle navn på Østermarie by. Senere, da Østermarie fik rigtig station, blev stemplet ændret til "Østermarie". For mange breve var havnet i Grønland. I 1903 byggede Peter Mortensen det første af det nuværende "Østermarie Hotel" og fik i 1904 installeret telefoncentral her. Hotellet blev et centralt led i byens udvikling i de følgende år, hvor udviklingen tog stærk fart, hvilket ikke mindst skyldtes stiftelsen af Østermarie Håndværkerforening i 1904.

Områdets mange foreninger mødes bl.a. i Mariehuset på Torvet. Østermarie Søndre Gildeslaug hører til de ældste; skråen er fra 1554 og medlemmerne er ejere af gårde med gårdnumre (fra 1616).Det store ølgilde afholdes sidst i februar.

Østermarie er hjemsted for KulturBornholm, der har til formål at udbrede kulturen. Dertil har organisationen 135 repræsentanter i alle fem verdensdele (2008).

Kunstnere og kunsthåndværkere har holdt deres indtog i byen, og mange nye værksteder og butikker er åbnet i sognet siden 2005. I 2007 åbnede et zen buddhistisk kloster på Egely to km uden for Østermarie. Haven og markerne omkring Egely er nu tilplantet med mange sorter bambus.

Kilder

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  2. ^ Frede Kjøller 1987
Dansk geografiSpire
Denne artikel om Danmarks geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

55°8′N 15°0′Ø / 55.133°N 15.000°Ø / 55.133; 15.000