Recept: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Loveless (diskussion | bidrag)
Loveless (diskussion | bidrag)
Linje 42: Linje 42:
[[no:Resept]]
[[no:Resept]]
[[pl:Recepta]]
[[pl:Recepta]]
[[pt:Receita (farmácia)]]
[[pt:Prescrição (farmácia)]]
[[simple:Prescription]]
[[simple:Prescription]]
[[th:Rx (สัญลักษณ์)]]
[[th:Rx (สัญลักษณ์)]]

Versionen fra 4. aug. 2008, 15:15

Rx – det internationale receptsymbol
Receptkuverter – til opbevaring af recepter

En recept er en ordination fra en læge, tandlæge eller dyrlæge om udlevering af lægemidler fra et apotek eller sygehusapotek.

Læger – herunder speciallæger – må ordinere alle slags lægemidler på recept til brug for bestemte personer (patienter), til brug i lægepraksis eller på sygehus samt til eget personligt brug.

Tandlæger må ordinere lægemidler på recept til brug for bestemte personer (patienter), til brug i tandlægepraksis samt til eget personligt brug. Dog må tandlæger udelukkende ordinere lægemidler, der kan bruges som led i tand- og mundhulebehandling.

Dyrlæger må ordinere lægemidler på recept til brug for dyr samt til brug i dyrlægepraksis. Dyrlæger må kun ordinere veterinære lægemidler. Dog må dyrlægen godt ordinere et almindeligt lægemiddel, hvis der ikke findes et tilsvarende veterinært lægemiddel på markedet.

Læger og tandlæger kan vælge enten at give patienten en skreven recept i hånden, at indtelefonere recepten til apoteket eller at sende recepten direkte til apoteket elektronisk (via Receptserveren) eller med telefax.

Dyrlæger kan ligeledes vælge enten at give klienten en skreven recept i hånden, at indtelefonere recepten til apoteket eller at sende recepten direkte til apoteket med telefax – men ikke elektronisk.

Oftest indleder lægen, tandlægen eller dyrlægen recepten med et dobbeltkors (#), der tolkes som in nomini dei ("i Guds navn"). Derefter følger Rp ("recipe", i betydningen "tag") fulgt af lægemidlets navn, lægemiddelform, dosering, indikation og udleveringsbestemmelse.


Eksterne kilder og henvisninger



ApoteksvæsenSpire
Denne artikel om apoteksvæsen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.