Kvinde: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: hak:Ńg-ngìn
m robot Ændrer: ar:امرأة
Linje 48: Linje 48:
[[an:Muller]]
[[an:Muller]]
[[ang:Wīf]]
[[ang:Wīf]]
[[ar:مرأة]]
[[ar:امرأة]]
[[az:Qadın]]
[[az:Qadın]]
[[bar:Wei]]
[[bar:Wei]]

Versionen fra 6. aug. 2008, 09:07

Fil:Women montage, black borders, darker Frau background.jpg
Kvinder fra forskellige kulturer har forskellige skønhedsidealer og ser således meget forskellige ud

En kvinde er et voksent menneske af hunkøn, i modsætning til en endnu ikke voksen pige. Et voksent hankønsmenneske er en mand.

En gift kvinde er viv, frue, dame, kone og hustru, en ugift kvinde er frøken.

En kone, hvis mand er død, kaldes for en enke.

Genetik

Hos mennesker bestemmes det biologiske køn af kønskromosomerne: kvinder har 2 X-kromosomer, mænd har et X-kromosom og et Y-kromosom.

Middellevetid

Kvinder udgør over halvdelen af befolkningen i stort set alle samfund, til trods for at der fødes flere drenge- end pigebørn (ca. 21 drengebørn for hver 20 pigebørn), og at drengebørnene er større ved fødslen.

Sammenlignende middellevetider i Danmark:

  • 1990/91: Kvinder 77,8; mænd 72,2; forskel 5,6 år.
  • 1998/99: Kvinder 78,8; mænd 74,0; forskel 4,8 år.
  • 2002/03: Kvinder 79,5; mænd 74,9; forskel 4,6 år.

Kilde: Danmarks Statistik: Nr. 234, 27. maj 2004

Kønsroller

I nogle lande er det en udbredt betragtning at drengebørn er bedre end piger, hvad der kan føre til fjernelse af pigefostre og udsættelse af spædbørn. Der er flere praktiske årsager til at drenge er mere ønsket end piger. Blandt andet: at drengene er stærkere, (hvilket er vigtigt i et samfund uden maskiner) og bliver gift i en senere alder (så at man kan udnytte dem i flere år), dels skal pigerne have en stor medgift og det er drengene, som har forsøgerpligten, når forældrene bliver gamle. Foruden disse praktiske årsager findes der også mange kulturelle årsager, såsom at det kun er drenge, der kan videreføre slægtsnavnet og eje jord, være myndig og bære våben.

Det svage køn

Det svage køn er et navn, man har brugt til at betegne kvindekønnet med. Rent fysisk refererer betegnelsen til, at gennemsnitskvinden fra fødslen har en mindre muskelmasse end gennemsnitsmanden.

Betegnelsen er dog historisk set også brugt til en generel bedømmelse af kvinden som både fysisk og psykisk svagere end manden. Det sidste er der dog intet videnskabeligt grundlag for at hævde.[kilde mangler] Pga. nævnte brug opfattes betegnelsen af mange i dag som nedladende.[kilde mangler]

Kvindens fysiske underlegenhed er årsag til opdelingen af stort set alle sportsgrene i mande- og kvindeligaer. Men i de sidste 30 år er kvindeligaernes resultater dog eksploderet, mens mændenes rekorder mere eller mindre er stagneret.[kilde mangler] Dette har fået forskere til at forudsige, at de to køn kommer på siden af hinanden rent sportsligt indenfor en overskuelig fremtid.[kilde mangler]

Se også

Ekstern kilde/henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til: