Norbert Wiener: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: fi:Norbert Wiener
SieBot (diskussion | bidrag)
Linje 29: Linje 29:
[[ja:ノーバート・ウィーナー]]
[[ja:ノーバート・ウィーナー]]
[[ka:ნორბერტ ვინერი]]
[[ka:ნორბერტ ვინერი]]
[[mr:नॉर्बर्ट वीनर]]
[[nl:Norbert Wiener]]
[[nl:Norbert Wiener]]
[[pl:Norbert Wiener]]
[[pl:Norbert Wiener]]

Versionen fra 6. aug. 2008, 20:52

Norbert Wiener (26. november 1894 - 18. marts 1964) var en amerikansk matematiker med et bredt forskningsfelt, men han var især aktiv inden for anvendt matematik med fokus på kommunikation, elektronik og computere. Wiener var en pioner i studiet af stokastiske processer og matematisk analyse af støj.

Wiener er grundlægger af studiet af kybernetik (engelsk cybernetics), et ord Wiener selv foreslog og anvendte i sin bog Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (MIT Press, 1948), en bog der i sin samtid blev regnet for et af de væsentligste bidrag til den videnskabelige tækning.

Wiener regnes for en af de tidligste væsentlige amerikanske matematikere, og han var nøgleperson i en afgørende periode i amerikansk matematik og inspiration for en hel generation af forskere som anvendte matematik inden for ingeniør-videnskaberne, kommunikation og psykologi.

Wiener ydede under 2. verdenskrig væsentlige bidrag til den militære forskning og til udvikling af våbensystemer og automatisk styring af våben og bidrog med matematiske metoder der blev væsentlige under den kolde krig. Wiener selv tog efter atombomben kraftig afstand fra videnskabens deltagelse i våbenkapløbet.

BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.