Standard: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
{{slet}}
Maitch (diskussion | bidrag)
ny artikel
Linje 1: Linje 1:
En '''standard''' er en teknisk specifikation, der er bredt accepteret af de personer som bruger den i hverdagen eller arbejder med det dagligt, som den gældende måde at udføre en bestemt opgave på. Inden for mange grene af [[fag]], kan der være flere måder at gøre arbejdet på, hvor ingen behøver at være mere rigtig end den anden. For at sikre, at personer nemt kan arbejde samme, er det derfor vigtigt at definere en standard, som alle kan følge.
{{slet}}

Standarder kan blive vedtaget lokalt eller globalt. Der findes [[organisation]]er som [[ISO]], der udelukkende definerer standarder. [[EU]] bruger også mange kræfter på, at standardisere produkter i medlemslandene, da en standardisering kan hjælpe på handlen i det indre markede.

I [[matematik]]ken og [[fysik]]kens verden er man blevet enig om, at bruge [[SI|SI-enhederne]] til mål for f.eks. længde, vægt og meget mere. Standarder er desuden vigtig i [[elektronik|elektroniske]] systemer eller apparater, hvilket også indbefatter [[it]] og i høj grad [[netværkskommunikation]].

Standard forveksles ofte fejlagtigt med [[normal]]er, der er eksakte realiseringer af en fysisk størrelse som [[mål]], [[vægt]], [[spænding]] el.lign. Forvekslingen skyldes bl.a. at man på engelsk anvender ordet ''standard'' om både standard og normal.

[[de:Standard]]
[[en:Standard]]
[[es:Estándar]]
[[no:Standard]]
[[sv:Standard]]

Versionen fra 13. jun. 2005, 15:41

En standard er en teknisk specifikation, der er bredt accepteret af de personer som bruger den i hverdagen eller arbejder med det dagligt, som den gældende måde at udføre en bestemt opgave på. Inden for mange grene af fag, kan der være flere måder at gøre arbejdet på, hvor ingen behøver at være mere rigtig end den anden. For at sikre, at personer nemt kan arbejde samme, er det derfor vigtigt at definere en standard, som alle kan følge.

Standarder kan blive vedtaget lokalt eller globalt. Der findes organisationer som ISO, der udelukkende definerer standarder. EU bruger også mange kræfter på, at standardisere produkter i medlemslandene, da en standardisering kan hjælpe på handlen i det indre markede.

I matematikken og fysikkens verden er man blevet enig om, at bruge SI-enhederne til mål for f.eks. længde, vægt og meget mere. Standarder er desuden vigtig i elektroniske systemer eller apparater, hvilket også indbefatter it og i høj grad netværkskommunikation.

Standard forveksles ofte fejlagtigt med normaler, der er eksakte realiseringer af en fysisk størrelse som mål, vægt, spænding el.lign. Forvekslingen skyldes bl.a. at man på engelsk anvender ordet standard om både standard og normal.