Naturgas: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 22: Linje 22:
|}
|}


Verdens samlede kendte reserver af naturgas anslås til 172 trilliarder (10<sup>12</sup>) kubikmetre, hvoraf over en fjerdedel (47,7 trilliarder kubikmetre) alene findes i Rusland. Verdens samlede forbrug af naturgas ligger på 3 trilliarder m<sup>3</sup>. Det betyder at der er kendte reserver til omkring 50 års globalt forbrug af naturgas med det nuværende forbrug. <ref>https://https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html The World Factbook, CIA </ref>. Forbruget af naturgas forventes dog at stige til 5 trilliarder m<sup>3</sup> frem mod år 2030 ifølge prognoser fra EIA. <ref>http://www.eia.doe.gov/</ref> Det er svært at gisne om hvor store de ukendte reserver af naturgas er, men udforskningen er i de senere år blandt andet rykket ud på dybhavet og op i polaregnene, hvor det forventes at der er store ukendte forekomster.
Verdens samlede kendte reserver af naturgas anslås til 172 billioner (10<sup>12</sup>) kubikmetre, hvoraf over en fjerdedel (47,7 billioner kubikmetre) alene findes i Rusland. Verdens samlede forbrug af naturgas ligger på 3 billioner m<sup>3</sup>. Det betyder at der er kendte reserver til omkring 50 års globalt forbrug af naturgas med det nuværende forbrug. <ref>https://https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html The World Factbook, CIA </ref>. Forbruget af naturgas forventes dog at stige til 5 billioner m<sup>3</sup> frem mod år 2030 ifølge prognoser fra EIA. <ref>http://www.eia.doe.gov/</ref> Det er svært at gisne om hvor store de ukendte reserver af naturgas er, men udforskningen er i de senere år blandt andet rykket ud på dybhavet og op i polaregnene, hvor det forventes at der er store ukendte forekomster.


Naturgas bliver transporteret over lange afstande gennem internationale trans-missionssystemer. Langt hovedparten af Europas naturgasforbrug bliver således produceret i det nordlige Rusland og pumpet tusinder af kilometre frem til for-brugerne i Europa.
Naturgas bliver transporteret over lange afstande gennem internationale trans-missionssystemer. Langt hovedparten af Europas naturgasforbrug bliver således produceret i det nordlige Rusland og pumpet tusinder af kilometre frem til for-brugerne i Europa.

Versionen fra 16. sep. 2008, 09:14

Et gaskomfur.

Naturgas er en fællesbetegnelse for den gas, der findes i undergrunden på samme måde som råolie.

Naturgas består fortrinsvist af metan, men den indeholder også ethan, pro-pan, butan og andre længere kulstofkæder, samt en række andre sporstoffer såsom SOx'er, NOx'er og COx'er. Naturgassens sammensætning og dermed kvalitet varierer meget ved forskellige felter. Generelt er naturgas fra den danske del af Nordsøen karakteriseret ved at have en meget høj kvalitet med omkring 90% methan og meget få SOx'er og NOx'er. Kvaliteten af naturgas måles ved hjælp af det såkaldte Wobbe indeks, der beskriver energitætheden i gassen.

Naturgas er, som kul og olie, et fossilt brændstof. Afbrænding af natur-gas udleder mindre CO2 per energimængde end andre typer fossi-le brændsler, og naturgas betragtes derfor som det mest klimavenlige fossile brændstof. Mange miljøaktivister mener dog at det er en forskønnet omskrivning at kalde naturgas klimavenligt, da der ikke er nogle af de fossile brændstoffer der kan betragtes som hverken miljøvenlige eller bæredygtige. Omvendt påpeger tilhængere af naturgas at den udover den relativt lave CO2-udledning også har en meget ren forbrænding, samt at den er med til at bane vejen for udbredelse af biogas, der er CO2 neutralt.

[1]

Stenkul Fuelolie Naturgas (Nordsø)
kg CO2/GJ kg CO2/GJ kg CO2/GJ
95,00 78,00 56,78

Verdens samlede kendte reserver af naturgas anslås til 172 billioner (1012) kubikmetre, hvoraf over en fjerdedel (47,7 billioner kubikmetre) alene findes i Rusland. Verdens samlede forbrug af naturgas ligger på 3 billioner m3. Det betyder at der er kendte reserver til omkring 50 års globalt forbrug af naturgas med det nuværende forbrug. [2]. Forbruget af naturgas forventes dog at stige til 5 billioner m3 frem mod år 2030 ifølge prognoser fra EIA. [3] Det er svært at gisne om hvor store de ukendte reserver af naturgas er, men udforskningen er i de senere år blandt andet rykket ud på dybhavet og op i polaregnene, hvor det forventes at der er store ukendte forekomster.

Naturgas bliver transporteret over lange afstande gennem internationale trans-missionssystemer. Langt hovedparten af Europas naturgasforbrug bliver således produceret i det nordlige Rusland og pumpet tusinder af kilometre frem til for-brugerne i Europa.

Naturgassen kan også sejles hvis den omformes til LNG (Liquid Natural Gas). Det sker ved afkøling til en temperatur på minus 176°C, hvilket får naturgassen til at optræde i flydende form. Dette gør dog LNG-transport energi-ineffektiv og dermed dyr, og denne transportform er derfor ikke særligt udbredt.


Kilder

  1. ^ http://www.ens.dk/sw11654.asp Energistatistik 2006, Energistyrelsen
  2. ^ https://https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html The World Factbook, CIA
  3. ^ http://www.eia.doe.gov/

Se også

Geografi/geologiSpire
Denne artikel om geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.