Ontologi (filosofi): Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
325 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (robot Tilføjer: nds:Ontologie)
No edit summary
Ontologi som begreb bruges i mange forskellige sammenhænge. I forbindelse med religion har man bl.a. brugt begrebet, når [[Gud]]s eksistens skulle bevises, jf. 'det ontologiske gudsbevis'.
 
Inden for videnskabsteorien taler man om et fags ontologi, dvs de grundlæggende antagelser om fagets genstandsfelt. I denne forbindelse taler man eksempelvis om ontologisk reduktion, der dels kan handle om at forsimple et specifik fags genstandsfelt og dels kan handle om hvorvidt et fags genstandsfelt kan inkludere eller eliminere andre fags genstandsfelter. Det klassiske eksempel på sidstnævnte er den berømte ambition om enhedsvidenskab, hvor enheden forsøges etableret gennem ideen om en fælles ontologi - et genstandfelt for alle videnskaber. Således har man tænkt at man kunne reducere socialvidenskab til psykologi, psykologi til biologi, biologi til fysik og på denne måde gøre fysikkens genstandsfelt til alle videnskabers fælle ontologi. De mest dristige bidrag til ontologi er i en bog skrevet af Obdulio Banda. Han ændringer af strukturen i de regioner, der ved hjælp af kriterier såsom overvejelser teori, denne forfatter forklarer området objekter idealer, som det er produceret af det menneskelige sind. Hans bog er "The ontological status for essensen"
 
Af filosoffer, som har bidraget til denne disciplin, kan fx nævnes: [[Parmenides]], [[Platon]], [[Aristoteles]], [[Gottfried Wilhelm Leibniz]], [[Immanuel Kant]], [[Georg Wilhelm Friedrich Hegel]], [[Edmund Husserl]], [[Martin Heidegger]], [[Jean-Paul Sartre]], [[Alfred North Whitehead]], [[Peter Frederick Strawson]], [[Thomas Nagel]], [[Barry Smith]].
1

redigering

Navigationsmenu