Vikingeskibsmuseet: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Rekonstruktioner: nutid -> datid (med ved ikke om hændelserne fandt sted præcis som beskrevet)
da
Linje 57: Linje 57:
[[Kategori:Roskilde]]
[[Kategori:Roskilde]]


[[da:Vikingaskeppsmuséet]]
[[en:Viking Ship Museum (Roskilde)]]
[[en:Viking Ship Museum (Roskilde)]]
[[es:Museo de barcos vikingos de Roskilde]]
[[es:Museo de barcos vikingos de Roskilde]]

Versionen fra 14. okt. 2008, 23:17

Museumshallen med Skuldelev 2

Vikingeskibsmuseet er et museum i Roskilde. Museets tema er skibe, søfart og bådebygningskultur fra Vikingetiden.

Museets historie

I mange årtier forud for selve udgravningen af skibene som blev påbegyndt i 1962, kendte de lokale fiskere på Roskilde Fjord til et gammelt skib på bunden af fjorden. Skibet kaldte de for Margreteskibet, da man mente at det stammede tilbage fra middelalderen og muligvis fra Margrete 1.'s tid. Det skulle senere vise sig, at der var mange flere skibe, og at de var endnu ældre. Men allerede i 1920'erne blev der fjernet sten og trædele fra skibene, blandt andet et kølsvin og de blev fotograferet. Kølsvinet endte sine dage i en brændeovn en kold vinterdag under 2. verdenskrig [1].

Efter fundene af vikingeskibene Skuldelev 1-6, åbnede den første del af Vikingeskibmuseet i 1969, baseret på disse skibe. Den oprindelige del af museet kendes i dag som Museumshallen. Det er tegnet af arkitekt professor Erik Christian Sørensen

I 1997 inviedes den anden del af museet Museumsøen, der bl.a. indeholder et bådeværft og rekonstruktion af de gamle skibe.

Skibene

De originale vikingeskibe

Skuldelev 3

Der findes rester af 5 originale vikingeskibe på museet:

Skibene er navngivet efter byen Skuldelev, hvor de blev fundet i starten af 1960'erne. Det mest komplette af skibene er Skuldelev 3. Årsagen til, at der ikke findes en Skuldelev 4 er, at man oprindelig troede at Skuldelev 2 var to forskellige skibe, fordi resterne blev fundet to forskellige steder og de to fund blev dengang navngivet Skuldelev 2 og Skuldelev 4. Siden har man valgt ikke at ændre på bådnumrene.

Havhingsten fra Glendalough (Rekonstruktion af Skuldelev 2
Rekonstruktion af det største vikingeskibsfund, Skuldelev 2 - navngives senere som "Havhingsten fra Glendalough"

Rekonstruktioner

Museumsøen findes et bådværft, hvor man har fremstillet rekonstruktioner af de gamle Skuldelev-skibe, samt andre vikingeskibe. Bådene bliver udelukkende bygget med den samme type værktøj, som vikingerne havde adgang til. Det er ofte et tidskrævende arbejde at identificere de nøjagtigt anvendte typer af værktøj, og det har kun været muligt i kraft af internationalt samarbejde. Værftet konstruerer fortsat nye rekonstruktioner af større og mindre skibe fra vikingetiden. Indtil videre består samlingen af bl.a.:

I perioden 1. maj til 30. september er der mulighed for at besøgende kan få sejlture i bådene.

Rekonstruktionen af "Skuldelev 2" Havhingsten fra Glendalough var på sommertogt i 2007 fra Roskilde via Norge og norden om Skotland til Dublin, hvor skibet overvintrede på det irske nationalmuseum inden det i 2008 returnerede til Roskilde via Den Engelske Kanal og Nordsøen.

Noter

  1. ^ Crumlin-Pedersen, Ole & Olsen, Olaf: Ships and Boats of the North. Vol. 4.1. The Skuldelev Ships. Roskilde, 2002, s. 23.

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

55°39′0.5″N 12°4′44.2″Ø / 55.650139°N 12.078944°Ø / 55.650139; 12.078944

da:Vikingaskeppsmuséet