Forskel mellem versioner af "Major"

Spring til navigation Spring til søgning
267 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
Civile majorer og internationalt.
(Civile majorer og internationalt.)
'''Major''' (mellemste bøjning af {{la sprog}}: ''magnus'' for 'større') er en [[Officer (Militær)|officersgrad]] i [[Hærhær]]en og [[Flyvevåbnetluftvåben]] mellem [[Kaptajnkaptajn]] og [[Oberstløjtnantoberstløjtnant]]. Graden MajorMajorgraden svarer til [[Orlogskaptajnorlogskaptajn]] i [[Søværnet]] og til en ''Squadron Leader'' i [[Royal Air Force|RAF]] (også selvom vedkommende ikke leder en eskadrille !).
 
Majoren bestrider typisk en stilling som næstkommanderende i en [[bataljon]]/[[artilleri]]afdeling. For at bestride stillingen som major skal man først gennemgå Videreuddannelsestrin II (VUT-II) ved [[Forsvarsakademiet]]. I Hæren bærer majoren én [[B-stjerne]] på hver skulder.
 
== Major i forsvaret ==
I Flyvevåbnet er en major chef for en flyvende eskadrille og en jord-til-luft-missileskadrille.
For at bestride stillingen som major skal man først gennemgå Videreuddannelsestrin II (VUT-II) ved [[Forsvarsakademiet]]. I [[Hæren]] bærer majoren én [[B-stjerne]] på hver skulder.
 
I [[Flyvevåbnet]] er en major chef for en flyvende [[eskadrille]] og en jord-[[Missil#Jord til luft-missil|jord til luft-missileskadrillemissil]]eskadrille.
 
I [[Forsvarets Sundhedstjeneste]] vil overlæger, overtandlæger og overdyrlæger bære majordistinktioner.
 
I [[Hjemmeværnet|Hærhjemmeværnet]] og i [[Flyverhjemmeværnet]] kan en major være [[Hjemmeværnsdistrikt|hjemmeværnsdistrikt]]schef. Majorer i Hjemmeværnet er ikke frivillige medlemmer, men aflønnede officerer og tjenestemænd.
 
Svarer til en ''Squadron Leader'' i [[RAF]], også selvom man ikke leder en eskadrille !
 
 
<gallery>
</gallery>
 
== Andre majorer ==
*Lederen af et brandkorps er nogle steder [[brandmajor]]
*Fummelfingrede mennesker kaldes ofte for [[klodsmajor]]er.
*Lederen af et marcherende orkester er [[tamburmajor]].
 
{{Militære grader}}

Navigationsmenu