Forskel mellem versioner af "Kanji"

Spring til navigation Spring til søgning
2.053 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
Udvidet artikel
(Ny side: {{Audio|ja-kanji.ogg|'''Kanji'''}}{{nihongo||漢字}} Er de kinesiske tegn, der bruges i det moderne japanske skriftlige logografiske system sammen med Hiragana (ひらが...)
 
(Udvidet artikel)
{{Audio|ja-kanji.ogg|'''Kanji'''}}{{nihongo||漢字}} Erer de kinesiske tegn, der bruges i det moderne japanske skriftlige [[logogram|logografiske]] system sammen med [[Hiraganahiragana]] (ひらがな, 平仮名), [[katakana]] (カタカナ, 片仮名), [[arabertal]], og den lejlighedsvise brug af det [[Latinskelatinske alfabet]]. Den japanske term Kanjikanji (汉字) betyder "[http://en.wikipedia.org/wiki/Han_Chinese Han[Hankineser|han] ]-tegn".
 
Hvor mange kanji, der er, vides ikke med sikkerhed, men nyere kinesiske ordbøger tæller over 80.000 tegn, men de fleste af disse bruges ikke til daglig i hverken Kina eller Japan. I nutidens Japan lærer eleverne i grundskolen 1.006 kanji, de såkaldte Kyouiku kanji (教育漢字), der i mellemskolen og gymnasiet suppleres med yderligere 939 tegn, tilsammen kaldet Jouyou kanji (常用漢字). Til brug i personnavne kommer dertil 983 kanji, der alene eller sammmen med Jouyou kanji kaldes Jinmeiyou kanji (人名用漢字).
 
Det siger sig selv, at så mange kanji er svære at huske, og det gør det ikke nemmere, at den japanske industristandard JIS X 0208:1997 tæller hele 6.355 kanji, eller at mange kanji kan læses på flere måder. Kanji udover de grundliggende 1.945 Jouyou kanji forsynes derfor ofte med [[furigana]] på skrift, dvs. små supplerende gengivelse af kanji med de simplere hiragana og katakana. Furigana benyttes også ved tekster for børn og udlændige, i [[manga]] og i aviser ved sjældne eller usædvanlige læsemåder og kanji.
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://tangorin.com/ Japanese Dictionary Tangorin.com] - Japansk-engelsk og kanji til kana
* [http://www.csse.monash.edu.au/~jwb/cgi-bin/wwwjdic.cgi?1C Jim Breen's WWWJDIC] - Japansk-diverse sprog og kanji til kana
 
 
{{sprogstub}}
[[Kategori:Japan]]
[[Kategori:Skriftsystemer]]
 
[[af:Kanji]]
[[ar:كانجي]]
[[ast:Kanji]]
[[az:Kanci]]
[[ca:Kanji]]
[[cs:Kandži]]
[[de:Kanji]]
[[es:Kanji]]
[[fa:کانجی]]
[[fr:Kanji]]
[[gl:Kanji]]
[[ko:일본어의 한자]]
[[id:Kanji]]
[[ia:Kanji]]
[[is:Kanji]]
[[it:Kanji]]
[[he:קנג'י]]
[[lt:Kandži]]
[[hu:Kandzsi]]
[[mk:Канџи]]
[[mg:Kanji]]
[[ms:Tulisan Kanji]]
[[nl:Kanji]]
[[ja:日本における漢字]]
[[nn:Kanji]]
[[pl:Kanji]]
[[pt:Kanji]]
[[ro:Kanji]]
[[ru:Кандзи]]
[[simple:Kanji]]
[[sk:Kandži]]
[[sl:Kandži]]
[[sr:Канђи]]
[[su:Kanji]]
[[fi:Kanji]]
[[sv:Kanji]]
[[th:คันจิ]]
[[vi:Kanji]]
[[tr:Kanji]]
[[uk:Ієрогліфи (Японія)]]
[[yi:קאנדזשי]]
[[bat-smg:Kandžė]]
[[zh:日文汉字]]

Navigationsmenu