Vandtårn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m linkfix
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: it:Serbatoio idrico a torre
Linje 24: Linje 24:
[[he:מגדל מים]]
[[he:מגדל מים]]
[[hu:Víztorony]]
[[hu:Víztorony]]
[[it:Serbatoio idrico a torre]]
[[ja:給水塔]]
[[ja:給水塔]]
[[lt:Vandens bokštas]]
[[lt:Vandens bokštas]]

Versionen fra 5. nov. 2008, 20:17

Vandtårn i Hasle ved Århus
Skitse over et vandtårns funktion.
1. Pumpestation
2. Vandbeholder
3. Forbrugere

Et vandtårn er en vandbeholder, hvor vandet opbevares i tilstrækkelig højde til at skabe tryk i et vandforsyningssystem. Arkitektonisk kan deres udformning være ganske forskellig efter hvilken periode, de er blevet opført. Flere ældre vandtårne er i dag indrettet til andre formål, og mange vandtårne er fredede. Deres formål er i et stort omfang overtaget af centrale pumpesystemer.

Fysikken bag vandtårne

Et vandtårn udnytter tyngdekraften til at lagre mekanisk potentiel energi til senere brug. Et vandsystem der leverer vand som kommer ud af vandhaner, afhænger af at der er et tryk i vandledningerne sådan at det eksempelvis kan bevæge sig flere kilometer fra vandværket og op igennem etageejendomme. Dette tryk opnås typisk med pumper. I slutningen af 1800-tallet og i første halvdel af 1900-tallet, hvor mange eksisterende vandtårne er fra, pumpede man fra vandværker ud til vandtårne som havde deres egne pumper, der fik vandet op i tårnets vandbeholder. (Se illustration.) Når vandet bliver pumpet op i tårnet, bliver den kinetiske energi omdannet til potentiel energi, og den potentielle energi koster ikke penge at bevare, modsat et pumpesystem der ikke udnytter et vandtårns højde til at bevare trykket, kun i form af den slid trykket har på bygningen. Derfor behøver vandtårnets pumpe kun at være aktivt når vandstanden er for lav, hvilket også får trykket til at falde lidt.

Mindre vandtårne er meget fordelagtige hvis man bor langt fra et vandværk eller til midlertidige formål. Et manuelt påfyldt vandtårn til brusebad er eksempelvis et godt projekt at bygge til en spejderlejr.

Wikimedia Commons har medier relateret til:
ArkitekturSpire
Denne arkitekturartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.