St. Matteus kirke i Łódź: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
ny side
 
m kat tilføjet
Linje 9: Linje 9:


[[Kategori:Łódź]]
[[Kategori:Łódź]]
[[Kategori:Bygninger, konstruktioner og anlæg i Łódź]]

[[Kategori:Kirker i Polen]]
[[no:St. Matteus kirke i Łódź]]
[[no:St. Matteus kirke i Łódź]]
[[pl:Kościół św. Mateusza w Łodzi]]
[[pl:Kościół św. Mateusza w Łodzi]]

Versionen fra 15. nov. 2008, 12:25

St. Matteus kirke i Łódź

Den evangelisk-augsburgske St. Matteus kirke (polsk Kościół p. w. św. Mateusza) ligger ved Piotrkowska-gaden 283 i Łódź. Takket være en udemærket akustik holdes mange koncerter i kirken. I mange år gæstespillede Filharmonia Łódzka her.

Historie

Kirken blev bygget efter initiativ af St. Jansognets pastor Wilhelm Piotr Angerstein. Arkitekterne var Johannes Wende og Franz Schwechten fra Berlin. Grundstenen blev lagt 8. oktober 1909. I begyndelsen blev kun St. Matteus-kappellet bygget, siden byggelsen af selve kirken blev standset af 1. verdenskrig. Den stod først færdig længe efter krigen, og blev åbnet 1. november 1928.

Form

Kirken er nyromansk, og den har grundplan som et græsk kors. Den indvendige kuppel har en diameter på 26 meter. Inde i kirken findes mange lysekroner og lampetter. Den største har en diameter på 4 meter og består af 240 lyspunkter. Flere af inventarelementerne er opført i hvidt marmor. Inde i kirken findes også et orgel bygget i 1928 af firmaet Rieger fra Jägerndorf. Det har 60 stemmer, og er en af de mest værdifulde koncertinstrumenter i byen. Glasmalerierne blev udført af Adolph Seiler fra Wrocław. Det 80 meter høje tårn har en kvadratisk grundplan og ender som i en ottekant på toppen.