Forskel mellem versioner af "Bagsværdfortet"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Småret
m
m (Småret)
[[Billede:Bagsværdfortet 755-25pct.jpg|thumb|Tegningsbilag med fortets Monier-konstruktioner]]
[[Billede:Matrikelkort-med-banefoering.jpg|thumb|Matrikelkort med midlertidig jernbanes linieføring]]
'''Bagsværdfortet''' blev påbegyndt i 1892 (grunden blev erhvervet 1. august 1892, og der blev afholdt licitation 2. august 1892), og betonarbejderne var færdige i august 1893. Fortet var i brug indtil 1920. Det er et kasematteret, betonstøbt trekantfort med tør grav, og det er magen til [[Gladsaxefortet]]. Fortet indgik i fortkæden på [[Nordfronten]] og skulle hindre en fjentligfjendtlig indtrængen mellem [[Gladsaxe Fort]] og [[Lyngby Fort]]. Fortets glacis, ene observationstårn og stormgitter er stadig intakt.
 
Som noget nyt i forhold til Fortunfortet blev der ved støbningen af fortets hvælvinger i etageadskillelsen og dækket anvendt Monier-konstruktion (jernbeton). Dette ses ved, at hvælvingerne i fortet er mere flade end hvælvingerne i f.eks. Fortunfortet. Forholdet mellem hvælvingernes buehøjde og buespænd er i Bagsværdfortet 1:10, hvor spændet i forter uden Monier-konstruktioner er 1:4. Med samme buehøjde gav Monier-konstruktionerne større rummelighed.
 
Fortet var bl.a. bestykket med 8 stk. 120 mm Haubitser. Fire var anbragt i forvindingstårneforsvindingstårne på fortdækket, de øvrige fire skulle bestryge fortets grav med 2 i struben og 2 i kaponieren. De fire haubitser til dækning af graven kunne også anvendes til beskydning af terrænet omkring fortet.
 
I forbindelse med byggeriet, blev der etableret et jernbanespor til transport af byggematerialer og fortets bestykning fra Lyngby Station. Jernbanesporet gik forbi Lyngbyfortet via Bagsværdfortet til Gladsaxefortet.
 
 
7.692

redigeringer

Navigationsmenu