Forskel mellem versioner af "Scottish National Party"

Spring til navigation Spring til søgning
m
link
m (Retter Link)
m (link)
 
==Historie==
Partiet blev dannet i [[1934]] ved en sammenslutning af partierne [[Scottish Party]] og [[National Party of Scotland]]. Fra begyndelsen arbejdede SNP ikke for fuld skotsk selvstændighed, men kun for indførelsen af et selvstyrende skotsk parlament. Kursen blev dog hurtigt ændret, og partiet har i årtier advokeret for fuld skotsk selvstændighed. Ved et [[suppleringsvalg]] i [[Motherwell]] i [[1945]] fik partiet sit første sæde i Underhuset, men Robert McIntyre nægtede at indtage pladsen af principielle årsager og mistede det i valget tre måneder senere. Først i 1967 fik partiet atter et mandat i Underhuset, da SNP vandt i den ellers [[Labour]]-dominerede kreds Hamilton. Det bragte partiet i mediernes søgelys, og førte til oprettelsen af Kilbrandon-kommisionen.
 
Igennem årene har der været diskussioner i partiet om hvordan man skal placere sig på den traditionelle [[højre-venstre-skala]]. SNP's nuværende holdning er at beskrive sig som et moderat socialdemokratisk parti. Partiets medlemmer er dog alt fra [[socialisme|socialister]] til [[liberalisme|liberalister]].
SNP's højdepunkt kom i 1970'erne, da partiet ved valget i [[1974]] fik næsten en tredjedel af stemmerne - det højeste indtil videre. SNP har været det største oppositionsparti siden indførelsen af det skotske parlament i 1999.
 
Skuespilleren [[Sean Connery]] har offentligt udtalt sin støtte til partiet.
 
==Aktuelt==
89.628

redigeringer

Navigationsmenu