Komsakulturen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Loveless (diskussion | bidrag)
Rmir2 (diskussion | bidrag)
rettet intern henvisning
Linje 1: Linje 1:
'''Komsakulturen''' er en [[Norge|nordnorsk]] [[stenalder]]kultur opkaldt efter en fundplads ved fjeldet [[Komsa]] i [[Alta]]. De ældste spor efter bosættelser er formentlig fra omkring [[7000 f.Kr.]] og de yngste fra begyndelsen af [[yngre stenalder]]. Kulturen har ligheder med [[Fosnakulturen]], tilsvarende kulturer i [[Finland]] og [[Rusland]] samt med Stenalderkulturer som [[Ahrensburgkulturen]] og [[Brommekulturen]].
'''Komsakulturen''' er en [[Norge|nordnorsk]] [[stenalder]]kultur opkaldt efter en fundplads ved fjeldet [[Komsa]] i [[Alta]]. De ældste spor efter bosættelser er formentlig fra omkring [[7000 f.Kr.]] og de yngste fra begyndelsen af [[yngre stenalder]]. Kulturen har ligheder med [[Fosna-Hensbackakultur]]en, tilsvarende kulturer i [[Finland]] og [[Rusland]] samt med Stenalderkulturer som [[Ahrensburgkulturen]] og [[Brommekulturen]].


Der er fundet 10 ''"komsabopladser"'' langs [[Porsangerfjorden]]. Der er stærke formodninger om at [[samer]]ne stammer fra Komsakulturen.
Der er fundet 10 ''"komsabopladser"'' langs [[Porsangerfjorden]]. Der er stærke formodninger om at [[samer]]ne stammer fra Komsakulturen.

Versionen fra 18. dec. 2008, 20:52

Komsakulturen er en nordnorsk stenalderkultur opkaldt efter en fundplads ved fjeldet Komsa i Alta. De ældste spor efter bosættelser er formentlig fra omkring 7000 f.Kr. og de yngste fra begyndelsen af yngre stenalder. Kulturen har ligheder med Fosna-Hensbackakulturen, tilsvarende kulturer i Finland og Rusland samt med Stenalderkulturer som Ahrensburgkulturen og Brommekulturen.

Der er fundet 10 "komsabopladser" langs Porsangerfjorden. Der er stærke formodninger om at samerne stammer fra Komsakulturen.