Spring til indhold

Altmark-affæren: Forskelle mellem versioner

4 bytes fjernet ,  for 13 år siden
m
Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer
m (Stavefejl)
m (Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer)
Disse instrukser fik han senere på aftenen. Altmark skulle bordes og hvis nordmændene åbnede ild, skulle ilden besvares. På denne tid havde Altmark lettet anker og forsøgte at løbe [[HMS Cossack]] i sænk, men med det resultat at Altmark grundstødte. Kort tid efter blev Altmark bordet af brittene og de 300 britiske fanger blev sat fri. Syv tyske sømænd blev dræbt under aktionen.
 
Altmark blev en stor propagandasejr på den britiske hjemmefront. Specielt for chefen for [[Royal Navy|britiske marinen]], [[Winston Churchill]]. I tillæg var specielt [[Frankrig]] tilhænger af at benytte Altmark-episoden som et begrundelse for videre aktioner i Norge.
 
For Norges vedkommende blev Altmark et diplomatisk problem. På den ene siden havde britene krænket norsk neutralitet, og på den andre side havde tyskerne egentlig ikke lov til at transportere fanger i norsk farvand.
 
For Tysklands vedkommende blev Altmark-affæren den udslagsgivende faktor bag den tyske invasion af Norge – [[operation Weserübung]] – idet tyskerne ikke længere stolede fuldstændigt på den norske neutralitet og sikkerheden for de tyske handelsskibe, som fragtede [[jernmalm]] fra [[Narvik]].
 
== Noter og henvisninger ==
{{Reflist}}
<references/>
* [http://lotus.uib.no/norgeslexi/krigslex/a/a2.html#altmarksaken Norsk krigsleksikon om Altmark-affæren]
 
67.893

redigeringer